1 martie 2024, 15:01

Estonia trece la nivelul următor: de anul viitor se va putea vota cu telefonul

Alegătorii din Estonia vor putea vota de anul viitor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefoanele mobile. Guvernul de la Tallinn a adoptat un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie dezbătut în parlament.

Ministrul Economiei şi Tehnologiei Informaţiei, Tiit Riisalo şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

„Astfel se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure”, a declarat oficialul. El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol