5 august 2022, 19:31

Estonia vrea să “scape” de toate monumentele sovietice

Guvernul Estoniei a decis să îndepărteze toate monumentele sovietice din spațiul public. Primul ministru al țării, Kaya Kallas, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Kallas, în Estonia, între 200 și 400 de „memoriale cu simbolurile puterii de ocupație” sunt în curs de desființare. „Principala decizie este că monumentele “roșii” trebuie să fie îndepărtate din spațiul public și se va întâmpla acest lucru cât mai curând posibil”, a declarat ea.

Premierul a menționat separat un monument al tancului T-34 din Narva, planurile de mutare a acestuia au provocat nemulțumire în rândul populației locale vorbitoare de limbă rusă.

Memoria celor care au murit

„Nu este interzis să se citească memoria celor care au murit. Dar acest lucru trebuie făcut într-un loc potrivit, adică într-un cimitir, unde se poate face cu demnitate. Un tanc este o armă care ucide. Acesta nu este un obiect memorial. Astfel de tancuri ucid acum oameni pe străzile din Ucraina. Nu există nici măcar înmormântări militare sub el. Scopul final este clar: să eliminăm atât tancul Narva, cât și alte monumente ale Armatei Roșii”, a declarat Kallas.

Potrivit portalului Delfi, cu o zi înainte, locuitorii din Narva au fost informați că un tanc a fost îndepărtat de la locul său. În a doua jumătate a zilei, potrivit poliției, peste 100 de persoane s-au adunat acolo, nemulțumite de planurile guvernului de a demonta monumentul, scrie News84Media.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol