20 aprilie 2024, 7:36

300 milioane euro de la UE pentru proiecte creative

Comisia Europeană a lansat noi acțiuni de sprijinire a sectoarelor culturale și creative din Europa și din afara acesteia, în urma adoptării programului de lucru pentru primul an al programului Europa Creativă 2021-2027, în Uniunea Europeană. Un buget fără precedent de aproximativ 300 de milioane de euro este alocat pentru a ajuta profesioniștii și artiștii din toate sectoarele culturale să colaboreze la nivel interdisciplinar și transfrontalier, pentru a găsi mai multe oportunități și a ajunge la noi categorii de public.

Bugetul total al programului, de 2,4 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, a crescut cu 63 % în comparație cu bugetul precedent. Programul Europa Creativă vizează creșterea competitivității sectoarelor culturale, sprijinind totodată eforturile acestora de a deveni mai ecologice, mai digitale și mai favorabile incluziunii. Se acordă o atenție deosebită consolidării rezilienței și redresării sectoarelor culturale și creative în contextul pandemiei de COVID-19. Toate acțiunile și proiectele finanțate ar trebui să respecte egalitatea de gen și angajamentele UE în materie de mediu cu privire la conceperea și punerea în aplicare a activităților lor.

Subprogramul MEDIA sprijină dezvoltarea și distribuția de filme și opere audiovizuale cu atractivitate internațională, în Europa și în afara acesteia. Aceasta contribuie la cultivarea talentelor și gestionează acțiuni specifice de consolidare a alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății. Programul va continua să promoveze diversitatea culturală și lingvistică europeană.

Printre acțiunile acoperite de programul Europa creativă se află:

  • Un sistem de sprijinire a traducerii operelor literare și a dezvoltării parteneriatelor în domeniul editorial;
  • Premiile UE în domeniile literaturii, muzicii, arhitecturii și patrimoniului cultural, precum și inițiativele „Capitalele europene ale culturii” și „Marca patrimoniului european”;
  • Consolidarea accesibilității și vizibilității operelor audiovizuale europene dincolo de platforme și frontiere;
  • Laboratorul pentru inovare creativă: încurajarea abordărilor inovatoare în ceea ce privește crearea, distribuția și promovarea conținutului în diferite sectoare;

 

Aproximativ 41 de țări au participat la programul Europa Creativă 2014-2020, care a oferit peste 13.000 de granturi, fiecare dintre acestea fiind în beneficiul mai multor organizații. Acesta a cofinanțat 647 de proiecte de cooperare culturală între 3.760 de organizații din întreaga Europă, formarea a peste 16.000 de profesioniști, dezvoltarea și/sau distribuirea a peste 5.000 de filme, exploatarea a 1.144 de cinematografe și traducerea a 3.500 de cărți în întreaga Europă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol