21 mai 2022, 9:05

Europa (ne)vaccinată: de la Bulgaria (17%), la Belgia (78%)

Sunt diferenţe mari în privinţa vaccinării în ţările UE. În Belgia, de exemplu s-a vaccinat de 4,5 ori mai mult ca în cazul vecinilor bulgari.

În unele ţări membre UE, procentul de vaccinare este de 80% în rândul adulţilor, iar în altele a rămas la 30%.

Belgia a reuşit să atingă un procent de 78%, însă în Bulgaria doar 17% și în România 30% dintre persoanele adulte au primit prima doză de vaccin. Ţinta Comisiei Europene de 70% din persoane adulte vaccinate în luna iulie nu a fost atinsă, însă s-a apropiat de această cifră, ce-i drept, în unele țări.

Statistici. 147 de milioane de persoane vaccinate complet

Conform datelor prezentate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor în ţările Uniunii Europene, cu o populaţie de 450 de milioane de persoane, aproximativ 225 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin.

Iar numărul celor care au primit două doze sau s-au vaccinat cu serul într-o doză unică şi sunt consideraţi „vaccinaţi complet” este de 147 de milioane de persoane.

Astfel, 61,5% din populaţia adultă a UE este vaccinată cu o singură doză de vaccin, iar procentul adulţilor vaccinaţi complet este de 40,2%.

Cu aceste cifre s-a produs o apropiere de ţinta Comisiei Europene de „imunizare a 70% din populaţia adultă cu cel puţin o doză de vaccin”, dar ţinta nu a fost încă atinsă.

Alte cifre

Procentul cel mai mare de vaccinare se înregistrează în Belgia. Olanda cu 73,3%, Finlanda cu 73%, Malta cu 72% şi Danemarca cu 70,5% sunt ţările care urmează după Belgia, cu cel mai mare procent de vaccinaţi în rândul populaţiei adulte.

Iar ţările cu cei mai puţin vaccinaţi, după Bulgaria, sunt România cu 30%, Letonia cu 39%, Croaţia cu 43,7%, Slovacia cu 44,3% şi Slovenia cu 46,7%. Toate foste țări din lagarul comunist.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol