27 aprilie 2024, 15:07

Europa se confruntă cu 36 de riscuri climatice majore, dintre care 8 necesită un răspuns de urgență

Agenţia Europeană de Mediu avertizează ca Europa s-ar putea confrunta cu situaţii „catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă. Mircea Duţu, expert climatolog, a vorbit la Info Plus despre riscurile climatice.

Potrivit unui document european, există 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, printre care valurile de căldură, inundațiile, incendiile de pădure.

Documentul european, primul de acest gen, identifică și repertoriază în analiza sa 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită mai mult decât o acțiune imediată și 8 un răspuns de urgență. Printre ele, sunt vizate: valurile de căldură, inundațiile, incendiile de pădure„, spune Mircea Duțu.

Climatologul atrage atenția că Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid în comparație cu celelalte, iar în 2050 temperatura medie ar putea fi cu peste 3 grade Celsius mai ridicată.

Continentul nostru se încălzește în ritmul cel mai rapid în raport cu celelalte zone ale planetei, de peste două ori mai accelerat. La orizontul 2050, ne-am putea aștepta la o temperatură medie, în privința continentului, cu peste 3 grade Celsius mai ridicată. Toate aceste fenomene au devenit deja norma și trebuie să ne pregătim și să acționăm având în vedere noile repere medio-climatice, afirmă Duțu.

Expertul climatolog spune că tendința este ireversibilă, însă ce poate fi modificat este ritmul cu care se întâmplă aceste schimbări.

Cursul este ineluctabil, dar ritmul lui poate să fie schimbat. Asemenea fenomene, procese de trecere de la intervale de timp mai călduroase la altele mai răcoroase sau invers, nu sunt neobișnuite în istoria naturală a Terrei. Ceea ce se întâmplă acum este legat de faptul că acest proces, se desfășoară într-un ritm accelerat ca urmare a impactului activităților antropice asupra atmosferei, a sistemului climatic global, prin emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de utilizarea combustibililor fosili, explică Mircea Duțu.

Pe de altă parte, climatologul arată că se face prea puțin în sensul limitării folosirii combustibililor fosili.

Din ce în ce mai mult, având în vedere situația dificilă care se înregistrează la nivel mondial, se consideră că, în privința atenuării ritmului încălzirii globale, a stopării emisiilor de gaze cu efect de seră se face, din păcate, prea puțin, în condițiile în care atenția statelor este atrasă în direcția rezolvării problemelor economico-sociale. De aceea, în mod prioritar, se vorbește acum de reziliență și de adaptare la efectele schimbărilor climatice, spune Duțu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol