27 aprilie 2024, 10:16

Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

Guvernatorul statului Dakota de Sud, Kristi Noem, a avertizat în mod amenințător că Statele Unite vor deveni Europa dacă președintele Joe Biden va continua să permită invazia imigranților.

Plecând de la aceste declarații, jurnalistul economic Paul Krugman a făcut o analiză comparativă, în The New York Times între economia Statelor Unite și cea a Europei.

Declarațiile guvernatorului statului Dakota de Sud, Kristi Noem, fac parte dintr-o lungă tradiție printre conservatorii americani care insistă asupra faptului că Europa se confruntă deja cu dezastrele despre care ei susțin că se vor întâmpla si în Statele Unite, ca urmare a politicilor liberale.

În acest moment, problema în cauză este imigrația. În trecut, însă, distopia europeană imaginată ar fi trebuit să fie rezultatul impozitelor ridicate și al beneficiilor sociale generoase, care ar fi distrus interesul pentru muncă și inovație.

Ce probleme are cu adevărat Europa, sunt diferite de cele ale Statelor Unite?

În comparația dintre Europa și SUA, economistul Paul Krugman subliniază diferența între evoluțiile de dinaintea pandemiei Covid și cele de după, deoarece au fost politici destul de diferite ca răspuns la această criză.

Cum s-au comportat Europa și America din punct de vedere economic în 2019?

Sunt americani care cred că Europa suferă de șomaj în masă și a rămas mult în urma Statelor Unite din punct de vedere tehnologic. Dar această viziune este depășită de zeci de ani. În acest moment, adulții aflați în primii ani de muncă au de fapt ceva mai multe șanse de a fi angajați în principalele națiuni europene decât în America.

De asemenea, europenii știu totul despre tehnologia informației, iar productivitatea – produsul intern brut pe oră lucrată – este practic aceeași în Europa ca în SUA.

Europenii își iau mult mai multe concedii decât americanii

Este adevărat că PIB-ul real pe cap de locuitor este, în general, mai mic în Europa, dar acest lucru se datorează în principal faptului că europenii își iau mult mai multe concedii decât americanii – ceea ce reprezintă o alegere, nu o problemă. Și ar trebui să conteze faptul că există un decalaj tot mai mare între speranța de viață din Europa și cea din SUA, deoarece calitatea vieții este în general mai bună dacă trăieșt mai mult.

Europa nu este o utopie

Ca să fie clar, Europa nu este o utopie. Există multe probleme reale, chiar și în națiuni cu măsuri de siguranță socială la care progresiștii americani pot doar visa. Suedia are o problemă cu violența bandelor. Danemarca este una dintre cele mai fericite națiuni de pe planetă, dar există totuși un număr semnificativ de danezi melancolici, iar țara a cunoscut o creștere a populismului de dreapta.

Cu toate acestea, Europa se află într-o stare uimitor de bună, din punct de vedere economic și social, în comparație cu aproape orice altă parte a lumii.

Totul ține de demografie

Totuși, majoritatea oamenilor au sentimentul că Europa se află într-un declin relativ și că economia sa a crescut mai lent decât cea a Americii în ultimele decenii. Iar această senzație este corectă. Dar explicația s-ar putea să vă surprindă: În esență, totul ține de demografie.

Iată un grafic care compară creșterea economică în Statele Unite și în zona euro din 1999, anul în care a apărut euro, până în 2019, în ajunul pandemiei:

În termeni reali, economia americană a crescut mult mai mult în cele două decenii – 53% față de 31%. Dar aproape toată această diferență se explică prin faptul că populația americană aptă de muncă (definită în mod convențional, ca fiind adulții cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani) a crescut foarte mult, în timp ce populația europeană nu a crescut aproape deloc (și a scăzut în ultimii ani).

PIB-ul real pe adult în vârstă de muncă a crescut cu 31% în Statele Unite și cu 29% – practic în interiorul marjei de eroare – în zona euro.

Este stagnarea populației Europei o problemă?

Aceasta ridică probleme fiscale: Poate o forță de muncă în scădere să susțină un număr tot mai mare de pensionari? (Această problemă ar putea fi atenuată dacă Europa ar accepta mai mulți imigranți). Dar este greu să te uiți la aceste cifre și să le vezi ca pe un tablou de criză economică.

Dar acesta este un portret din 2019, înainte de pandemie.

Evoluțiile de după pandemie

În Europa, ca și în Statele Unite, perturbările create de Covid și apoi de invazia Rusiei în Ucraina au dus la inflație. De fapt, dacă va uitați la indici de preț comparabili, inflația cumulată de la începutul anului 2020 a fost aproape aceeași pe cele două maluri ale Atlanticului:

Această asemănare pune la îndoială criticile conform cărora politicile administrației Biden, și nu perturbările legate de pandemie care au afectat întreaga lume, sunt de vină pentru inflația din SUA.

Cu toate acestea, Statele Unite au avut o redresare economică mult mai puternică decât Europa – mai mult decât se poate explica prin diferențele de creștere a populației.

Iar acest lucru probabil că reflectă în parte politicile lui Biden: America a făcut mult mai mult pentru a stimula redresarea prin cheltuieli guvernamentale.

În plus, în timp ce inflația a scăzut în Europa în același mod ca și în Statele Unite, oficialii Băncii Centrale Europene par mult mai reticenți decât omologii lor din SUA în ceea ce privește anularea recentelor creșteri ale ratelor de dobândă, astfel încât Europa are un risc mult mai mare de recesiune.

Așadar, care este problema cu Europa?

Nu, continentul nu a fost invadat de imigranți. Nu, statele puternic sociale nu au înăbușit stimulentele pentru muncă și inovare. Dar Europa suferă din cauza unor factori de decizie politică care sunt excesiv de conservatori, nu în sensul politic stânga-dreapta, ci în sensul că sunt prea îngrijorați de inflație și de datorii și prea ezitanți în ceea ce privește promovarea redresării economice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol