24 septembrie 2023, 0:53

Europarlamentarii recomandă interzicerea TikTok la toate nivelurile guvernelor naționale și în instituțiile UE

Parlamentul European se așteaptă la o creștere a ingerințelor și a manipulării informațiilor, în contextul alegerilor din 2024. Europarlamentarii recomandă interzicerea TikTok la toate nivelurile guvernelor naționale și în instituțiile UE.

Eurodeputații și-au justificat inițiativa, spunând că se așteaptă ca, în apropierea alegerilor parlamentare de anul viitor, eforturile anumitor state de a transmite informații false, atacând astfel democrația, să se intensifice. Raportul întocmit de aceștia s-a concentrat pe activitatea Rusiei și Chinei în Uniunea Europeană,  dar și la nivelul statelor care solicită aderarea la blocul comunitar.

Deputații europeni solicită Comisiei Europene să stabilească o strategie unitară pentru prevenirea dezinformării și apărarea democrației, în contextul amenințărilor hibride cu care Uniunea se poate confrunta. De asemenea, atrag atenția asupra necesității de a asigura o finanțare în acest sens și chiar de a crea un organism permanent care să monitorizeze intervențiile străine de la nivelul UE.

Membrii Parlamentului European au subliniat intensificarea pericolului manipulării prin intermediul platformelor online. De asemenea, au atras atenția asupra necesității protecției instrastructurii critice și a sectoarelor strategice, dar și asupra posibilelor intervenții în timpul proceselor electorale și încercărilor de efectuare a unor atacuri cibernetice, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

În raport s-a avut în vedere, în mod deosebit, fenomenul dezinformării contra cost, efectuat de  anumite persoane care oferă, pe internet, servicii prin care asigură propagarea unor idei false și intervin astfel în procesul electoral. În acest context, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene și statelor din UE să acorde o atenție mai mare tranzacțiilor efectuate cu țări din afara blocului comunitar.

De asemenea, au subliniat posibilitatea agenților străini de a obține diverse informații prin intermediul relațiilor economice, efectuând operațiuni de spionaj și contraspionaj. Aceștia au dat exemplul Chinei care desfășoară activități în peste 20 de porturi europene. În acest context, eurodeputații au solicitat și interzicerea TikTok la nivelul instituțiilor UE și al guvernelor naționale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol