30 decembrie 2022, 10:31

Evaluarea riscului de deces din cauze cardiovasculare s-ar putea realiza pe baza unui model de inteligență artificială

Un instrument bazat pe inteligență artificială poate estima riscul de deces la 10 ani din cauze cardiovasculare (prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral), prin simpla analiză a unei radiografii toracice obișnuite. Conform unui studiu prezentat cu ocazia întâlnirii anuale a Societății de Radiologie din America de Nord, modelul de învățare profundă (deep-learning), CSR-CVD, a condus la rezultate asemănătoare metodei clinice standard de estimare a riscului, ASCVD.

Ghidurile prezente indică începerea tratamentului preventiv cu statine în cazul persoanelor care au un risc cardiovascular la 10 ani mai mare sau egal cu 7,5%. Cu toate acestea, de multe ori, variabilele pe baza cărora este calculat riscul ASCVD sunt incomplete sau lipsesc cu totul din dosarul pacientului, iar numeroase persoane care ar putea beneficia de tratamentul cu statine nu urmează niciun fel de medicație.

Estimând riscul de deces din cauze cardiovasculare prin analiza unei radiografii clasice, modelul bazat pe învățare profundă CSR-CVD are potențialul de a identifica mai ușor pacienții la risc și așadar de a facilita screeningul populațional, scrie raportuldegarda.ro.

Deep learning este o ramură a inteligenței artificiale care, în urma antrenării cu o serie de date, permite identificarea la nivelul radiografiilor a diverselor tipare asociate infarctului miocardic și AVC-ului. Modelul CSR-CVD a fost antrenat pe mai mult de 147.000 de radiografii provenite de la peste 40.500 de participanți ai unui studiu clinic realizat de Institutul Național pentru Cancer (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial).

Sursa foto: raportuldegarda.ro

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol