28 martie 2024, 18:32

Eveniment inedit online: ambasadori din spațiul de limbă spaniolă citesc din Cervantes

Joi, 23 aprilie, Institutul Cervantes din București îi invită pe iubitorii de lectură din România să serbeze online Ziua Internațională a Cărții, echipa instituției fiind convinsă că distanțarea socială nu poate însemna și distanțarea față de cultură, literatură sau artă.

Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 10:00, cei interesați să ia parte la eveniment trebuind să confirme participarea la evenimentul deschis publicului larg, creat special de pagina de Facebook a instituției (https://www.facebook.com/events/257988528927048). Iubitorii de carte vor putea descoperi aici multe surprize, proiectate în acord cu posibilitățile pe care le oferă această perioadă de reinventare a relației dintre creatori și public.

 „Este important ca în aceste zile, în care ne sunt puse la încercare rezistența, răbdarea, calmul, să găsim forța interioară să ne bucurăm în continuare de artă, de frumos, să fim curioși să descoperim  mereu noi oaze estetice. Astfel, vă invităm la un exercițiu de imaginație de Ziua Internațională a Cărții, pe care anul acesta o sărbătorim în liniște, de acasă, dar nu cu mai puțin entuziasm. Veți avea ocazia să ne cunoașteți mai bine, pe cei din echipa Cervantes București și pe mulți alți prieteni și colaboratori ai noștri, cărora le mulțumim că s-au alăturat demersului nostru, și să descoperiți sau să redescoperiți, alături de noi, universul unor scriitori de limbă spaniolă, în lectura noastră. Ne bucurăm că am găsit și anul acesta o modalitate de a fi împreună”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Personalități ale vieții diplomatice și culturale, alături de îndrăgita scriitoare spaniolă Care Santos, vor citi pentru publicul român 

Una dintre surprizele pregătite sunt lecturile publice din Miguel de Cervantes și alți autori de limbă spaniolă susținute de personalități ale vieții culturale și diplomatice (ambasadori, diplomați, consuli ai țărilor de limbă spaniolă din România), scriitori români și spanioli, librari, editori, traducători, plus echipa Institutului Cervantes București.

Astfel, în avanpremieră la Ziua Cărții, pe 22 aprilie, iubitorii de literatură îi vor putea asculta citind împreună prima frază din Don Quijote, iar pe 23 fragmentul preferat din îndrăgitul roman, pasajele lor preferate din marii scriitori de limbă spaniolă, pe Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului, și pe colegii de la Cervantes București.

La 23 aprilie, programul evenimentelor va debuta cu lecturile publice susținute de o parte dintre ambasadorii țărilor de limbă spaniolă: E.S. Domnul Manuel Larrotcha – Ambasadorul Spaniei în România, E.S. Doamna María Eugenia Echeverría Herrera – Ambasadoarea Republicii Peru în România, E.S. Domnul José Guillermo Ordorica Robles – Ambasadorul Mexicului în România, E.S. Domnul Omar Mesa – Ambasadorul Republicii Uruguay în România, E.S. Domnul Javier Darío Higuera Ángel – Ambasadorul Columbiei în Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, România și Ucrania.

Lor li se vor alătura o serie de alți membri ai corpului diplomatic, precum și personalități ale vieții culturale românești. Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate lecturi va fi cea a îndrăgitei scriitoare spaniole Care Santos.

De Ziua Cărții

Deși, oficial, Ziua Internațională a Cărții datează din 1995, un obicei extrem de îndrăgit serbat în Spania pe 23 aprilie este Sant Jordi. Originile serbării datează din 1925, în Barcelona, când fetele, care, conform tradiției de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe) primeau flori de la băieți, au început să ofere, la rândul lor, cărți.

Institutul Cervantes serbează, de această dată online, la sediul din București, acest obicei, din dorința de a le mulțumi public editurilor românești pentru efortul pe care îl depun în promovarea literaturii de limbă spaniolă.

Astfel, Institutul Cervantes din București le va dărui editurilor flori, provocându-le pe acestea să ofere cititorilor cărți.

Aceștia, la rândul lor, sunt provocați să mulțumească public traducătorilor de limba spaniolă pe care îi îndrăgesc, precum și librarilor de suflet.

Institutul Cervantes din București va colecționa toate aceste mărturisiri publice ale recunoștinței și le va publica într-un material pe blog.

Pentru că, apreciază echipa Institutului Cervantes, „acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de dovezi de recunoștință, speranță, optimism și zâmbete”.

Inaugurarea blogul Institutului Cervantes din București 

Bogăția și varietatea literaturii și artei spaniole/hispano-americane au fost întotdeauna receptate cu admirație în spațiul românesc, legătura afectivă dintre aceste două lumi fiind evidentă.

Ce moment mai bun decât Ziua Internațională a Cărții pentru a oferi publicului român o deschidere și mai mare în acest univers fascinant, plin de surprize, care se reinventează mereu?

Povești, anecdote, personaje, interviuri (cu scriitori români și de limbă spaniolă) așteaptă să fie descoperite pe blogul Intitutului Cervantes, care va fi deschis, în zi de sărbătoare, de Ziua Cărții, Ziua Cervantes, Sant Jordi, 23 aprilie.

Prin acest blog colectiv, publicul va putea descoperi săptămânal noutăți din lumea culturală spaniolă contemporană și țările de limbă spaniolă, din domenii precum literatură, muzică, artele spectacolului, pictură, arhitectură, istorie, știință, lifestyle etc.

Este un proiect care continuă eforturile de rebranding al Institutului Cervantes din București, inițiat la începutul acestui an, când sediul de pe Bulevardul Regina Elisabeta nr.  38 a căpătat o nouă imagine, mai animată, cu ajutorul artistului vizual Pisica Pătrată, prin cele trei picturi murale care au adus o notă în plus de modernitate Institutului.

Afiş

Imaginea afișului evenimentelor dedicate „Zilei Internaționale a Cărții” este un omagiu adus laureatului Premiului Cervantes, cel mai important premiu literar al țărilor vorbitoare de limbă spaniolă, ediția 2019: este vorba despre scriitorul Joan Margarit.

Pe poetul Joan Margarit, iubitorii de literatură spaniolă din România vor avea ocazia să îl întâlnească într-un eveniment online: miercuri, 29 aprilie, între orele 14.00 și 15.00 (ora Spaniei).

Atunci, 13 dintre poemele celui mai recent laureat al Premiului Cervantes vor fi propuse spre dezbatere, într-un dialog moderat de Maria Antonia Moreno Mulas, coordonatoarea proiectului „O carte este un prieten”, în cadrul Fundației Germán Sánchez Ruipérez.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol