20 aprilie 2024, 16:52

Evenimente istorice care au avut loc în ziua de Crăciun

Câți dintre noi cunosc oare evenimentele importante din istorie care s-au petrecut chiar în ziua de 25 decembrie? Sărbătoarea de Crăciun reprezintă o perioadă plină de bucurie, blândețe și dragoste, însă, au existat momente care au intensificat această veselie sau care, din contră, au înnegrit această perioadă.

Prima sărbătoare de Crăciun

sursa: twitter.com

Prima sărbătoare de Crăciun a avut loc în anul 325, în ziua de 25 decembrie. Acest moment reprezintă nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă privește nașterea Fiului lui Dumnezeu ca începutul lucrării Sale mântuitoare ce Îl va conduce spre jertfă supremă pe Cruce, pentru om și a sa mântuire.

Anglia adoptă Calendarul Iulian

sursa: romaniatv.net

În anul 597, la data de 25 decembrie, Anglia adoptă Calendarul Iulian – 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. Acest eveniment este unul deosebit de important deoarece a devenit unul standard pentru întreaga lume.

Charlemagne a fost încoronat

sursa: istoriiregasite.wordpress.com

Papa Leon al III-lea îl încoronează pe Charlemagne și îl numește Sfânt Împărat Roman, în anul 800, la data de 25 decembrie. Acesta a fost fondatorul monarhiilor franceze și germane. Astăzi, Charlemagne  este adesea menţionat ca „Părinte al Europei”.

William Cuceritorul a fost încoronat

sursa: romaniatv.net

William Cuceritorul este încoronat rege al Angliei, în anul 1066, pe data de 25 decembrie. Acesta l-a învins pe regele Harold Godwinson în celebrul război de la Hastings. În urma bătăliei castigate, a continuat să conducă în Anglia reformele ce privesc standardele de construcţie, fortificaţii, limba engleză şi Biserica Catolică.

Marele Potop de Crăciun

sursa: romaniatv.net

Marele Potop a distrus Ţările de Jos şi zone din Germania şi Scandinavia, la 25 decembrie 1717. Acest dezastru s-a format din cauza unei furtuni violente din nord-vest. Barajele şi digurile medievale nu au putut face faţă cantităţii masive de precipitaţii şi au cedat, provocând inundaţii de-a lungul coastei. La acea vreme, nu exista nici un sistem de avertizare, iar potopul a evoluat atât de repede, încât nu le-a dat oamenilor posibilitatea de a mai scăpa în viață. Așadar, aproximativ 14.000 de oameni au decedat în urma acestui fenomen natural.

Generalul George Washington traversează râul Delaware

sursa: romaniatv.net

În data de 25 decembrie 1776, noaptea, generalul George Washington organizează un contraatac, alături de 5.400 din oamenii lui, conducând forțele americane peste râul Delaware River și capturează în Trenton, New Jersey, 1000 de Hessians, (mercenari germani, soldați de elită, în slujba britanicilor). Victoria sa a avut un efect imens privind consolidarea morală a Patrioţilor şi a condus lupta pentru independenţă. Aceasta este în mare măsură considerată ca bătălia care a schimbat cursul războiului.

Armistiţiul Crăciunului

sursa: stefamedia.com

În ziua de 25 decembrie 1914 are loc Armistiţiul de Crăciun. La miez de noapte, în timpul Primului Război Mondial, germanii au început să cânte colinde. A doua zi, germanii au ieşit din tranşeele lor şi au trecut de mortalul „No Man’s Land” neînarmaţi, strigând „Crăciun Fericit!” în limba maternă a duşmanilor. Astfel şi-au întâmpinat inamicii strângându-le mâinile şi făcând schimb de cadouri, precum: ţigări şi budinci cu prune. Evenimentul a demonstrat că oamenii pot fi buni chiar şi în perioadele de conflict.

Predarea Hong Kong-ului

sursa: romaniatv.net

La data de 08 decembrie 1941, japonezii au început bombardamentele asupra oraşului Hong Kong. Britanicii  au opus imediat rezistenţă şi au început evacuarea populaţiei chineze către Filipine. Când japonezii au fost avertizaţi cu privire la acest lucru, au trimis flota lor pentru a bloca evacuarea. Încercările de a fugi de oraş pe teren au fost inutile, pentru că armata japoneză a înconjurat oraşul complet. Japonezii au tăiat liniile de apă şi de electricitate ale oraşului. Confruntându-se cu moartea prin deshidratare, garnizoana britanică din oraşul Hong Kong s-a predat la data de 25 decembrie 1941.

Cea mai lungă călătorie cu o maşină electrică s-a încheiat în ziua de Crăciun

sursa: romaniatv.net

Cea mai lungă excursie cu un mașina electrică s-a încheiat la 25 decembrie 1985. David Turner şi Tim Pickard au ajuns în Scoţia, în cel mai nordic punct din Marea Britanie. Aceștia au călătorit 875 de mile la o singură încărcare a bateriei. Acest eveniment a fost un pas imens în decizia de a trece de la maşinile alimentate cu combustibil, la cele cu motor electric.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol