19 martie 2024, 8:57

EXCLUSIV Andrei Țăranu: În România s-a dezvoltat un aparat de funcționari publici extrem de politizat

Analistul politic Andrei Țăranu, a vorbit în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, despre cum sunt amenințate proiectele Guvernului de instabilitatea politică din acest moment, dar și despre obiectivele de dezvoltare a infrastructurii, care se impun în perspectiva viitoarelor alegeri. De asemenea, politologul a evaluat capacitatea de performanță a aparatului administrativ al țării pe care-l consideră politizat:

Edd: Ce-mi puteți spune despre eficiența guvernării sub amenințarea politicului? În condițiile în care se preconizează o schimbare de Guvern, aceasta ar fi a treia în doi ani, sunt sau nu amenințate proiectele Guvernului?

Andrei Țăranu: Eu mă îndoiesc de faptul că PSD ar renunța la acest Guvern, deoarece l-ar pune într-o situație destul de complicată pe președintele Iohannis, care înainte de următoarele alegeri, nu își permite să pună un alt Guvern PSD, doar dacă va fi o negociere anterioară, conform căreia să o schimbe pe doamna Dăncilă și să pună pe altcineva tot de la PSD.

Edd: A dezvoltat România un aparat tehnic performant de funcționari publici și înalți funcționari publici capabil să ducă actul de guvernare dincolo de frământarea politică?

Andrei Țăranu: Nu. Din nefericire, nu. În România s-a dezvoltat un aparat de funcționari publici, doar că acest aparat a fost și continuă să fie extrem de politizat și din acest motiv avem implicarea politicului foarte puternică în actul administrativ. Acest proces a început încă din 2007, prin schimbările pe care le-a produs domnul Blaga, care era Ministrul de Interne pe atunci, astfel încât mă îndoiesc că se poate vorbi despre un aparat performant, atât timp cât stă la mâna politicului.

Edd: Pentru perspectiva viitoarelor alegeri, România ar trebui să renunțe la obiectivele generoase pe fiecare domeniu așa cum sunt prevăzute în programele de guvernare ale partidelor? Iar în schimb să-și propună obiective extrem de concrete pe domenii critice precum autostrăzile, spitalele sau școlile?

Andrei Țăranu: Din punctul meu de vedere, România are de făcut acum niște pași importanți legați de Uniunea Europeană, dintre care, cel mai important este să intre în zona Euro, motiv pentru care va trebui să-și schimbe modelul economic și să pornească o politică cât mai socială. Autostrăzile de exemplu, ar putea fi plătite de UE, după cum a spus și doamna Crețu. În concluzie, nu trebuie neapărat să-și schimbe politicile, ci doar să le ajusteze așa cum trebuie.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol