25 aprilie 2024, 7:12

EXCLUSIV Antreprenoriatul în România. Marius Vintilă: „Toate domeniile cred că sunt profitabile, atât timp cât afacerile sunt bine gândite”

Tot mai mulți tineri din România doresc să își deschidă o afacere și să devină antreprenori.

Spiritul antreprenorial este marcat de imaginație, inițiativă, și disponibilitatea de a dezvolta noi proiecte. Este perseverență și determinare, asumarea de riscuri și îndrăzneală, integritate și onestitate. Antreprenorii schimbă lumea în moduri concrete prin invențiile lor, afacerile lor, impactul lor social și economic.

Editiadedimineata.ro a luat legătura cu Marius Vintilă, antreprenor și consultant în afaceri, pentru a ne explica cum îți poți susține o afacere în România și cu ce se confruntă un antreprenor la început de drum:

Cât de greu este să susții o afacere în România?

„România reprezintă încă o piața atractivă din punctul de vedere al dezvoltării de afaceri. Există încă multe segmente în care piața nu s-a sedimentat, atât din punct de vedere al ofertei, cât și în ceea ce privește calitatea serviciilor. Acest lucru înseamnă că mai este încă loc pentru produse și servicii noi și la o calitate mai bună. Acesta reprezintă, să spunem, aspectul pozitiv privind piața din România, dar am schimbat puțin sensul întrebării dumneavoastră. În ceea ce privește susținerea și dezvoltarea unei afaceri deja începute apar o serie de probleme majoritatea legate de forța de muncă, infrastructură, relația cu instituțiile statului. Drept urmare, răspunsul nu poate fi unic și cred că variază foarte mult de la caz la caz. Aș înclina către a va spune că nu este ușor, dar cred că asta se întâmplă peste tot în lume. Afacerile implică risc și responsabilitate față de alții, ceea ce în sine nu face ca lucrurile să fie ușoare. Există țări în care antreprenorii sunt mai sprijiniți și încurajați, unde sunt create deja anumite condiții, iar aici din păcate nu pot spune că țara noastră se află în top.”

Cu ce piedici se confruntă un antreprenor la început de drum? 

„Am trecut rapid prin ele și în răspunsul anterior. Principalele piedici pe care le văd eu astăzi pentru un antreprenor în România, indiferent de dimensiunea afacerii cred că ar fi:

  1. Lipsa forței de muncă – pe de o parte milioanele de români activi care au ales să plece din România, iar pe de altă parte lipsa școlilor și pregătirii profesionale au făcut ca azi din ce în ce mai multe firme să se confrunte cu o acută forță de muncă. cred ca aceasta devine cea mai pregnantă problemă. Forța de muncă calificată este fie îmbătrânită, fie lipsește cu desăvârșire. Și din păcate, nu vine nimic din urmă care să acopere această cerere de pe piață.
  2. Infrastructura – sau mai degrabă lipsa ei. Nu este o noutate lipsa infrastructurii în România, dar din păcate nu vedem eforturi pentru a corecta acest aspect. Iar infrastructura, indiferent de tipul ei, este elementară pentru dezvoltarea economiei.
  3. Instabilitatea fiscală și relația cu instituțiile statului. Este foarte greu în România să poți face o predicție în ceea ce privește dezvoltarea unei afaceri. Și asta nu doar din cauza instabilității de pe piață, ci mai degrabă din cauza instabilității fiscale și a reglementărilor de multe ori contradictorii. Iar pentru o afacere predictibilitatea este extrem de importantă, mai ales atunci când te gândești la dezvoltare. In plus, peste o astfel de situație se suprapune de multe ori și o atitudine nu tocmai potrivită a autorităților, care ar trebui mai degrabă să sprijine, să prevină decât să pună piedici sau să sancționeze.
  4. Ultimul factor aș zice că este mai degrabă de natură socială. Este poate cel mai greu de definit si în egală măsură de greu de depășit. Cea mai potrivită descriere cred că ar fi cea a așteptărilor eronate. Vorbim aici de așteptările clienților în raport cu nivelul prețurilor, al așteptărilor angajaților în raport cu productivitatea, al furnizorilor în raport cu piața și multe alte variații. Cel mai simplu exemplu este atunci când privim la exemple din afara țării și ne formăm așteptările în funcție de ce vedem acolo, fără a ține cont și de nivelul tranzacțiilor și de prețurile de tranzacționare.”   

 

Ce calități trebuie să aibă un antreprenor pentru a reuși?

„Curaj și răbdare.”

Ce sfaturi aveți pentru persoanele care vor să își deschidă o afacere în 2019? Care sunt cele mai profitabile domenii?

„Să își cunoască foarte bine clienții și piața. Toate domeniile cred că sunt profitabile, atât timp cât afacerile sunt bine gândite. Posibil în schimb ca în România să ai mai mult succes, apropo și de cele spuse mai sus, în industriile creative, inovative și IT. Acolo unde încă mai beneficiem de o forță de muncă foarte bine pregătită, unde dependența de infrastructura în sensul clasic este mai mică și unde piața a devenit globală.”

Ce așteptări aveți de la un angajat în 2019?

„Să nu plece în străinătate.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol