3 august 2020, 23:04

EXCLUSIV Augustin Zegrean, despre decizia Guvernului de a adopta rectificarea bugetară fără aviz CSAT: El trebuie să existe

În urma declarațiilor date de către premierul României Viorica Dăncilă la Guvern, referitor la intenția de adoptare a rectificării bugetare, deși președintele K. Iohannis nu a dat avizul CSAT, fostul judecător CCR, Augustin Zegrean a vorbit în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro pe acest subiect:

”În mod normal, bugetul se adoptă prin lege și în acestă situație și rectificarea se adoptă tot prin lege. Guvernul ar trebui să facă doar un proiect de rectificare pe care să-l trimită Parlamentului, care, apoi, în ședință îl aprobă sau nu-l aprobă, cum s-a întâmplat când s-a adoptat bugetul.

Dacă se face proiect, acesta trebuie depus la Parlament însoțit de avizele necesare. Astfel, Guvernul după ce a întocmit proiectul, trebuie să ceară aviz de la CSAT și de unde mai trebuie să ceară. Dacă avizul este pozitiv sau negativ, pentru Parlament nu are importanță, pentru că acesta nu poate fi oprit din a adopta legi, atât timp cât este unica autoritate legislativă a țării, ceea ce înseamnă că poate adopta și fără să țină seama de ceea ce scrie în avizul respectiv, dar el trebuie să existe într-un fel sau altul.

Acum am înțeles că Guvernul vrea să adopte prin OUG, ceea ce este la fel de neconstituțional, ca de fiecare dată când au făcut acest lucru, numai că niciodată nu a fost sesizată Curtea Constituțională de o OUG de acest fel, pentru că singurul care poate să conteste este avocatul poporului, care nu a făcut acest lucru niciodată.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.