CITIRE

EXCLUSIV Cadourile pentru profesori, povara părinț...

EXCLUSIV Cadourile pentru profesori, povara părinților. Președintele FNAP: ”Noul Cod de Etică nu va mai permite…”

Inițiativa pentru competitivitate (INACO) susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în anul 2017 cuantumul cadourilor cu ocazia fiecărei sărbători a crescut la 200 de lei/copil în Bucureşti.

INACO a trimis o solicitare către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) care are ca scop limitarea cadourilor acordate cadrelor didactice cu diferite ocazii, prin campania „Stop cadourilor în şcoli”.

Astfel, pe baza acestei teme, Iulian Cristache, președinte al Asociației de Părinți din România, a oferit informații și răspunsuri în exclusivitate pentru Editiadedimineată.ro:

Sursa: revistaagressive.ro

INACO susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în anul 2017 cuantumul cadourilor cu ocazia fiecărei sărbători a crescut la 200 de lei/copil în Bucureşti.

Ce-mi puteți spune despre această campanie? Cum este percepută de cadrele didactice și ce vizează mai exact?

Inițiativa este ok, dar practic nu mai este nevoie de ea, pentru că până la 1 septembrie apare Noul Cod de Etică, unde este reglementat acest lucru, așa că nu vor mai avea voie să primească niciun fel de cadou.

Acum să nu fim stupizi, ci să încercăm să înțelegem normalitatea. Dacă te duci la o doamnă profesoară, sau educatoare cu un buchet de flori, nu ne putem referi la mită, este o chestiune elementară de bun simt, de recunoștință a unui copil de ciclu primar față de un cadru didactic, care uneori este perceput ca a doua mamă și este cam singurul mod prin care o poate recompensa.

Astfel, nu la acest caz ne referim, ci la acele cadouri consistente pe care oricum le făceau părinții, nu neapărat într-un cadru organizat și char mai grav, într-un cadru ”underground” de care ceilalți părinți nu știau, de acele cadouri pentru care fiecare părinte punea de la 10 la chiar 100-200 de lei, care poate ajutau la alte necesități prioritare.

Considerați că acest fenomen va înceta odată cu Noul Cod de Etică?

În mod normal da, acolo unde vom fi sesizați, vom face la rândul nostru sesizări mai departe. De asemenea, Noul Cod nu-ți permite să faci meditație acasă cu profesorii de la clasă.

Eu am creat cadrul necesar, favorabil și legitim al părinților în raport cu profesorii. Dacă se va ține cont e foarte bine, dacă nu, acolo unde voi fi sesizat voi face și eu la rândul meu sesizări punctuale, dar nu vom face pe polițiștii să mergem în fiecare școală să întrebăm dacă s-a dat mită, este prea mult și desigur, nu este rolul nostru.

Și părinții trebuie să fie responsabili, vom trimite și un document în format electronic la începutul fiecărui an școlar prin care să expunem drepturile și îndatoririle părinților, așa că dacă doresc să țină cont bine, dacă nu, mai mult de atât nu se poate face.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.