25 septembrie 2020, 13:04

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu vaccinul anti-ambrozie? Diana Deleanu: Nu există sprijin pentru aducerea lor, asta este o problemă generală

Ambrozia provoacă una din cele mai dure alergii, care, din păcate afectează foarte multe persoane. La noi în ţară,  polenizarea Ambroziei are loc de pe la începutul lunii august, până toamna târziu, când vremea devine uşor mai răcoroasă, terminându-se când vremea se răceşte.

Spre deosebire de alte țări, România stă foarte prost la capitolul ”vaccin”, iar atunci când vine vorba de alergia la Ambrozie, metodele de combatere par inexistente.

Astfel, pentru a afla mai multe, prof. dr. Diana Deleanu, Presedintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a vorbit în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, despre acest subiect. Iată ce am aflat:

Sursa: isaac.auckland.ac.nz

Există un vaccin anti Ambrozie? Recent se dezbătea problema importării unei astfel de substanțe, care se pare că până acum puțin timp era adusă din Franța.

În primul rând nu există un vaccin anti-ambrozie, în schimb există unul care conține alergenul de Ambrozie, care se folosește ca imunoterapie, respectiv de inducere a toleranței. Așa că nu este împotriva Ambroziei, ci este pentru modificarea sistemului imunitar.

Nu vă pot spune eu dacă se găsește în țară, în schimb vă pot spune o problemă generală. Vaccinurile acestea folosite pentru alergie nu se găsesc în România și este o singur firmă de medicamente care importă aceste vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și are un pachet limitat de alergeni, iar pacienții îl pot cumpăra din străinătate, mai mult de atât nu vă pot spune, cu atât mai mult că sunt în concediu și nu am ultimele date privind existența unui vaccin de acest tip.

Se zvonea de anumite cercetări la Timișoara ce vizează descoperirea unui vaccin dedicat strict problemei privind alergia la Ambrozie, știți ceva pe acest subiect? S-au finalizat? 

Ce știu este legat de o firmă de la Timișoara care producea un vaccin de acest gen în colaborare cu o altă firmă europeană din Olanda și le vindeau pe piața din România.

Având în vedere faptul că se poate intra în posesia unei astfel de substanțe destul de greu fiind în România, ce alte soluții împotriva efectului polenului de Ambrozie mai exista?

Cea mai importantă este acestă parte ecologică, prin care să stârpești planta. Iar în altă ordine de idei, dacă există o afectare este medicație ce se dă pentru simptomatologia respectivă. Iar cea mai eficientă, desigur ar fi vaccinul, însă, se găsesc greu în România, cum am mai spus și de asemenea, nu există sprijin pentru aducerea lor, asta este o problemă generală

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.