20 aprilie 2024, 11:18

EXCLUSIV CEDO condamnă Ungaria din cauza monopolului de stat asupra manualelor. Cristian Greșeanu: „Un atac la adresa pieței este implicit un atac la democrație”

Curtea Europeană a  Drepturilor Omului a condamnat Ungaria din cazua monopolului pe care statul l-a pus asupra manualelor școlare. Conform deciziei finale a Instanței de la Strasburg, autoritățile maghiare ar fi încălcat drepturile companiilor care asigură distribuirea manualelor şcolare.

Principalii inițiatori ai procesului sunt firmele Könyv-Tár Kft, Suli-Könyv Kft. şi Tankönyv-Ker Bt, care au reclamat centralizarea editării şi distribuirii manualelor şcolare, în anii 2011 şi 2012, informează hotnews.ro.

Potrivit CEDO, prin această inițiativă firmele respective au fost înlăturate din listele eligibile pentru cumpărători, iar schimbarea a însemnat, de fapt, crearea monopolului asupra pieţei privind distribuirii manualor şcolare.

Completul de judecată a precizat că perioada de tranziţie prevăzută de lege a fost prea scurtă, a ţinut doar un an şi jumătate, iar firmele respective nu au fost solicitate pentru participarea la licitaţia lansată de firma de stat Könyvtárellátó Nonprofit Kft şi nu au primit nici despăgubiri în urma pierderilor înregistate din cauza eliminării lor de pe piaţă.

CEDO a mai observat și faptul că noile măsuri impuse de stat nu aduc beneficii nici părinților și nici elevilot. Conform sentinţei pronunţate în prima instanţă, autorităţile ungare au încălcat astfel prevederile Convenţiei Europeane a Drepturilor Omului privind apărarea proprietăţii private. Sentinţa nu este definitivă, ambele părţi pot face recurs.

Contactat de editiadedimineata.ro Cristian Greșeanu, președintele Uniunii Editorilor din România și manager al Editurii Corint, a aprobat decizia CEDO de a sancționa statul maghiar pentru măsurile implementate în ceea ce privesc manualele școlare.  

Pot să fac niște aprecieri personale. Din punct de vedere al breslei editoriale nu ne-am întâlnit, este prea rapidă informația și nu ne-am întâlnit pentru a lua niște decizii în comun. Adică, să decidem calea pe care o vom avea și noi, pentru că sunt oarece similitudini cu situația din Ungaria, deși situația este totuși diferită, în ce sens, în Ungaria au avut loc niște negocieri cu principalii concurenți de manuale școlare, în timp ce în România a fost practic o naționalizare, o confiscare a manualelor pentru toată piața manualelor. Deci situația este chiar foarte diferită, din punctul acesta de vedere. Aici a fost chiar mai abuzivă decizia. Personal, pot să vă spun că este o deczie excelentă, care dă un semnal pozitiv, în sensul că abuzurile de orice natură care pot perturba piața concurențială, vor avea totuși un răspuns, pentru că și noi am făcut demersuri, inclusiv demersuri la Curtea Europeană, pentru concurență și deocamndată lucrurile durează, probabil că merg mai încet, până la un anumit nivel, dar sperăm că având un precedent de asemenea natură să folosim speța în cauză și pentru a pleda în favoarea noastră. În sensul că a fost distrusă o piață concurențială, care a funcționat ireproșabil timp de 20 de ani, iar din cauza greșelilor repetate pe care le-a făcut ministrerul în a gestiona o situație s-a ajuns  la situația de acum, în care ne aflăm…și nu am găsit altă soluție, nu știu care sunt motivele, motivele pot fi multe…însă aceatsă confiscare abuzivă și existența unei singure edituri ETP, a adus consecințele catastrofale pe care le cunoaștem cu toții”, a adăugat acesta.

Porind de la sitația negocierii președintele UNE a adăugat și faptul că există totși  atât diferențe cât și asemănări între sitația României și a statului maghiar, în ideea în care ambele state încearcă o astfel de monopolizare.

În Ungaria vorbim de o situație de altă natură. Și acolo a fost o confiscare, pentru că și acolo sunt abateri și derapaje democratice, pe care toată lumea le știe. Aceștia au luat principalii competitori (primii trei sau cinci competitori), care aveau cifra de afaceri cea mai mare, editori privați, și au ajuns la o negociere, practic i-au forțat să-și cedeze portofoliul contra unei sume de bani. Și-au cedat portofoliul care a fost încredințat apoi statului, iar în acest mod s-a pus monopol pe maualele școlare. A avut loc o negociere, repet! Și acum editorii privați, din care au fost trei importanți, doi au intrat în faliment și numai unul mai funcționează, au continuat procesul încet, așa cum se desfăsoară el la CEDO și după atâția ani de zile, după șase ani de zile, le-a dat dreptate și le-a dat și implicit niște despăgubiri, care probabil nu vor fi minore, se vor face niște calcule de piață și se vor da niște despăgubiri, care după părerea mea ajung la câteva milioane sau zeci de milioane de euro”,  a menționat Cristian Greșeanu.

Acesta a mai adăugat și faptul că în România nici măcar nu a existat o intenție de negociere, iar editorii s-au trezit puși în fața faptului împlinit. Mai mult decât atât, nu au existat nici vreo discuție în ceea ce privesc despăgubirile, pe care statul român ar fi trebuit să le acorde editurilor implicate.

Similitudinile sunt acestea, în ce sens, deci la ei a fost o negociere abuzivă, adică li s-a pus pistolul la tâmplă și li s-a spus <<trebuie să cedați portofoliul!>>, adică nu au avut o altă opțiune, trebuie să cedați pentru că noi vrem să facem o editură unică și au convenit asupra unei sume. Probabil că mai mică…pentru că statul a tras mai în jos, dau un exemplu, patru milioane de euro și ei au zis nu…putem să vă ofreim decât unul și atunci au semnat contractele și principalele trei edituri și-au cedat portofoliile, statul le-a preluat, au format editura lor de stat și s-a ocupat cu producerea de manuale. Și după atâția ani CEDO le-a dat câștig de cauză. Fiind o încălcare a proprietății private a piețelor concurenței. La noi a fost chiar mai rău, la noi nu a avut loc nicio negociere. Am fost scoși cu toții de pe piață. Ni s-a spus că <<începând de azi funcționează o singură editură, Editura Didactică și Pedagogică, voi duceți-vă la plimbare>>. Fără nicio despăgubire, fără nimic. Fără nicio discuție sau negociere. Absolut nimic!”

Întrebat dacă astfel de decizii ale ministerului pot fi încadrate ca fiind un atac asupra deocrației, președintele UNE  a conchis: „Un atac la adresa pieței este implicit un atac la democrație, la esența deocrației, după părerea mea. Piața liberă este esența capitalismului, toată lumea știe de când s-a definit capitalismul, aceasta este esența capitalismului. Dacă demolezi sau destructurezi piața liberă, ai terminat. La urmă totul este naționalizat, confiscat, centralizat”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol