CITIRE

EXCLUSIV Cristiana Copos: Încercăm să creştem rata...

EXCLUSIV Cristiana Copos: Încercăm să creştem rata de supravieţuire pentru femeile cu cancer de sân

De 18 ani, Fundaţia Renaşterea  derulează campanii de conştientizare şi prevenire a cancerului, iar luna aceasta a organizat organizat a 18-a ediţie „Iluminare în roz” – simbol al luptei impotriva cancerului de san.

Vicepreşedinta Fundaţiei, Cristiana Copos a anunţat, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Ţoghină, că Fundaţia Renaşterea a început mai multe demersuri pentru creşterea ratei de supravieţuire a femeilor bolnave de cancer.

Este vorba despre un program de screening naţional pentru ecografie şi mamografie şi gratuitea medicamentelor de ultimă generaţie pentru femeile din România.

„În parteneriat cu Societatea InoMed, încercăm să facem în aşa fel încât să crească  media de supravieţuire pentru pacientele din România  la nivelul UE, de la 67 la sută la 75 la sută cât este la nivel european. Încercăm să facem demersuri pentru un screening naţional pentru mamografie şi, în acelaşi timp,  pentru persoanele mai tinere un screening naţional pentru ecografie, pentru că s-a dovedit că vârsta la care poate sa atace acest tip de cancer coboară. Încercăm să ne luptam pentru ca medicamentele de ultimă generaţie să fie gratuite şi pentru pacientele din România şi în acelaşi timp ne străduim pentru ca pacientele noastre să aibă un diagnostic personalizat, în aşa fel încât rata de succes a tratamentului sa fie una cât mai bună. Sugerăm ca toată lumea să meargă să se controleze, cancerul depistat în fazele I si II poate fi vindecat”, a subliniat Cristiana Copos la emisiunea  „Serviciul de noapte”  cu Maria Ţoghină, difuzată la Radio România Actualităţi.

Cristiana Copos aminteşte că există deja un program naţional de screening pentru cancerul de col uterin, aprobat acum cinci ani în România,  în cadrul căruia toate persoanele pot beneficia, gratuit,  cu trimitere de la medicul de familie,  de testul Babeş Papanicolau.

Tododată, Fundaţia Renaşterea pune la dispoziţie un centru de diagnostic, în parteneriat cu Policlinica cu plata nr.3, situat în zona Cuţitul de Argint din Bucureşti, destinat femeilor cu posibilităţi materiale reduse.

Un alt centru Renaşterea este situat pe Strada Virgil Pleşoianu, fiind unul de excelenţă, dotat cu aparatură de ultima generaţie, care vine să ajute femeile cu problem de sănătate, inclusiv cu laboratoare de analize şi controale ginecologice.

Alte două unităţi mobile ale fundaţiei merg frecvent în zonele rurale sau în oraşe mai mici pentru a face analize gratuite femeilor care nu au acces la servicii medicale, a mai anunţat Cristiana Copos.

Stilul de viaţă fără excese, un regim alimentar echilibrat şi cât mai puţin stress, reprezintă factori esenţiali pentru o viaţă sănătoasă.

Medicii recomandă controale medicale regulate şi analize specifice în funcţie de grupa de risc de la anumite vârste.

Chirurgul oncolog Gabriel Viişoreanu, director al Institutului Sânului a afirmat, la Serviciul de noapte cu Maria Ţoghină,  că prezentarea la medic de la primele semne sau suspiciuni ale bolii şi tratarea acesteia  în fază incipientă pot salva vieţile pacientelor diagnosticate cu cancer mamar.

Totrodată, ecografia mamară şi mamografia trebuie făcute în mod regulat.â

Mai jos puteți viziona emisiunea completă:


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.