14 aprilie 2024, 14:20

EXCLUSIV Cum ne stimulează fenomenul ASMR? Anna aka TerraDiASMR: Este diminuarea stresului și a anxietății

ASMR, sau ”orgasmul cerebral” este un fenomen apărut recent și în țara noastră ,care se ocupă relaxarea atât cea mintală, cât și cea psihică.

Senzaţia redată de ASMR este descrisă de multe ori drept o serie de furnicături percepută mai întâi în cap, care apoi coboară. Deşi este supranumit un „orgasm cerebral”, majoritatea oamenilor spun că nu este o senzaţie sexuală, ci mai degrabă un „val euforic” adânc care îi cuprinde.

În România încă nu există o comunitate puternică pe acest subiect, însă, fenomenul este reprezentat de Anna aka TerraDiASMR, o moldeveancă plecată de mai mulți ani în SUA, care filmează diverse ședințe ASMR și le urcă pe Youtube. Deși tema nu părea convingătoare la început pentru mulți români, acum, Anna deja și-a format un grup de fani care o urmăresc constant.

Astfel, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, Anna aka TerraDiASMR a oferit în exclusivitate răspunsuri pentru Editiadedimineata.ro.

Iată mai jos ce am aflat:

Sursa: pintaram.com

Ce este ASMR și care sunt proporțiile acestei practici la momentul actual?

ASMR vine de la ”Autonomous Sensory Meridian Response” adică ”Senzorial Meridian Autonom”. În alte cuvinte, ASMR este senzația de relaxare sau chiar senzația “furnicăcurilor plăcute” (tingles) provocate de anumiți stimuli (triggers) vizuali sau auditivi, ca de exemplu: vorbitul în șoaptă, mișcările lente ale mâinilor, pieptănatul, sunetul stiloului pe o foaie de hârtie, răsfoitul ziarului etc. Toate acestea și o mulțime de alte sunete, pot provoca ASMR. Care, la rândul său, poate avea beneficii atât pentru sănătatea mintală cât și fizică.

Cine este promotorul acestui eveniment? Putem vorbi și în România despre o comunitate ASMR?

Sunt o sumedenie de persoane care promovează acest fenomen. Majoritatea sunt Youtuberi, dar în ultimul an, ASMR a luat amploare. Tot mai multe vedete (americane de obicei) promovează ASMR-ul. Cardi B de exemplu e una dintre acele vedete și chiar a postat pe Instagram că privește ASMR și că este un mod de relaxare totală pentru ea. Încât privește comunitatea Română, nu pot să comentez pentru că eu locuiesc în SUA de 13 ani și din păcate nu prea știu ce părere are poporul Român despre ASMR, dar sinceră să fiu, cred că acest fenomen e un pic taboo acasă, deoarece primesc majoritate comentariilor negative de la cei de’acasă. Cu toate că sunt și o mulțime de români care iubesc ASMR-ul și care-mi scriu comentarii și mesaje de mulțumire, fapt care mă bucură enorm.

ASMR presupune o serie de beneficii? Care ar fi acestea?

ASMR este deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de insomnie, deoarece vizionând videoclipuri cu stimulii lor preferați, pot să se relaxeze și să adoarmă mult mai ușor. Alt beneficiu e deminuarea stresului și a anxietății. Beneficii pe care le simt personal, în fiecare zi. 

Ce v-a determinat să practicați ASMR? Este costisitor? Presupune echipamente speciale, calitative?

Eu am experimentat ASMR de mic copil. Prima memorie care o am, e când bunica împletea și fredona încet o melodie și mi se făcea “pielea de găină” , era un relax total pentru mine și puteam să adorm chiar din picioare. Aveam aceeași senzație când mergeam la cuafor, sau chiar și la școală când profesoarea scria pe tablă sau ne citea ceva. Părinții, frații, rudele și chiar nici prietenii mei nu înțelegeau la ce mă refeream când încercam să le explic “furnicăturile” alea care le simțeam. Chiar au fost momente când credeam că e ceva în neregulă cu mine, dar 5-6 ani în urmă, am dat peste un videoclip ASMR pe Youtube. O doamnă făcea un masaj și vorbea în șoaptă. Mișcările mâinilor și vocea liniștită, mi-au provocat senzația mult prea cunoscută și după ce am făcut un pic de “investigare”, am realizat că ceea ce simțeam de mic copil, are un nume, ASMR! Nici nu pot să exprim sentimentul de “relief” (scuze nu știu cuvântul în Ro) care am simțit. Nu mai eram unica și nu era nimic în neregulă cu mine. Am aflat că sunt o mulțime de persoane ca mine. După ce am privit videoclipuri ASMR ore în șir timp de câteva luni, am hotărât să fac și eu un videoclip, doar pentru fun, dar a doua zi am realizat că câteva sute de oameni au privit clipul meu și mi-au mulțumit că i-am ajutat să adoarmă și să se relaxeze. Din cauza asta am hotărât să continui și uite așa au trecut 5 ani de zile 🙂 În cât privește echipamentul, da acum e costisitor. La început filmam pe iPhone, însă la ora actuală doar echipamentul folosit pentru filmari, depășește suma de 5.000$.. Plus multe cheltuieli merg la diferite accesorii folosite în videoclipuri. 

Putem spune că ASMR reprezintă un subiect controversat care a intrat de curând și în atenția oamenilor de știință? Există o rețetă care să funcționeze la toată lumea?

După părerea mea, nu. Nu există o rețetă, sau cel puțin la momentul actual. Oamenii de știință nu au examinat acest fenomen în deajuns. Nu sunt cunoscute motivele pentru care unele persoane simt ASMR și altele nu. Ne rămâne doar speranța că oamenii de știință o să descopere mai multe detalii și o să avem o înțelegere mai clară a acestui fenomen minunat. Sincer, este o senzație extraordinară și aș dori ca fiecare dintre voi să poată experimenta pe pielea proprie cât de relaxant poate fi ASMR-ul  

#ASMRromania #terradiasmr #asmrinromana

Puteti urmari aici ASMR în română:
https://www.youtube.com/watch?v=4v1Qu-59pdw


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol