19 aprilie 2024, 16:55

EXCLUSIV Cursuri obligatorii pentru părinți. Ovidiu Raețchi: „Obiectivul este extrem de pozitiv, vrem doar să ferim copiii de anumite riscuri”

Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede un instructaj post natal al proaspetelor mămici. De asemenea, cursurile vor fi obligatorii și pentru tați, iar externarea bebelușilor se va face după ce părinții vor declara că au realizat instructajul.

Părinţii nou-născuţilor vor primi informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze. Toată această procedură durează maxim o oră.

În expunerea de motive, inițiatorul, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, menționează că România are cea mai mare rată a mortalității infantile dintre toate statele membre UE, potrivit unui raport anual realizat de Institutul Naţional de Statistică(INS), intitulat “România în Uniunea Europeană”. Publicat în iulie 2017, acesta arăta că se înregistrează 7,6 decese la 1.000 nou- născuţi, cifrele fiind de peste două ori mai mari fata de media UE. Alături de lipsa controalelor prenatale sau slaba dotare a secţiilor de maternitate, unul dintre motivele unei mortalităţi infantile alarmante este îngrijirea post-natală deficitară sau precară determinată, de multe ori, de un nivel socio-economic scăzut și de lipsa de informare a părinţilor. Măsurile propuse în prezenta inițiativă legislativă se aplică în state europene, precum și în SUA, obiectivul aplicării acestora fiind acela de a reduce rata mortalității infantile.

Contactat de către editiadedimineata.ro, deputatul Ovidiu Raețchi a dat detalii despre prezentul proiect adoptat de Senat, care urmează a fi dezbătut în Camera Deputaților:

De unde a pornit această idee cu instructajul, mai ales că li se adresează și taților?

„Rata mortalității infantile este foarte ridicată în România. Unul dintre motive este și lipsa de informare a părinților privind toate riscurile la care copiii pot fi supuși în primele luni de viață. Desigur, există mulți părinți care au informații, citesc, merg la cursuri, dar nu toți și nu în mod omogen. Uneori tații au mai putine informații, deși și ei pot fi puși în fața unor situații dificile. Alteori, lipsesc cunoștințe care vizează Sindromul Copilului Scuturat, care este insuficient conștientizat la nivel mondial. Din acest motiv, plecând de la un model din Statele Unite adaptat mult problemelor și conditiilor din România, am propus instituirea unui curs de bază care poate dura maxim o oră și, totuși, poate salva vieți. Ambii parinți sunt invitați să participe, fără a fi însă o condiție obligatorie. Important este ca unul să conștientizeze anumite pericole și să le transmită tuturor celor care au grijă de bebeluș în primii ani de viață.”

Proiectul de la Senat nu prevede controale în spitale și eventuale sancțiuni pentru cei care nu respectă. Credeți că la Camera Deputaților lucrurile vor sta diferit? Considerați necesare controalele și sancțiunile?

„Am evitat să stabilim sancțiuni în această fază, obiectivul este extrem de pozitiv, vrem doar să ferim copiii de anumite riscuri. Însă instituind sancțiuni riscăm să ostilizăm medicii și chiar părinții. Premisa de la care plecăm este că toată lumea va dori să fie un pic mai informată, având în vedere ce lucru prețios este în joc. După un an-doi de funcționare putem discuta și despre eventuale soluții mai severe, dar am rezerve față de capacitatea de a le aplica just și corect de birocrația românească.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol