21 septembrie 2020, 6:33

EXCLUSIV Dan Alexe: Homosexualitatea ține de sfera privată. Nu era nevoie să ajungem noi chiar de râsul Balcanilor

Ținand cont de faptul ca pe 7 octombrie a fost convocat referendumul național ce are în vedere definirea căsătoriei și mai ales de faptul că dezbaterea alunecă permanent în note stringente de homofobie și exacerbare a unor frici, Editiadedimineata.ro și-a propus să aducă în prim plan punctele de vedere ale unor oameni de cultură ce au un cuvânt de spus în spațiul public.

Pentru început am avut un scurt dialog cu Dan Alexe, jurnalist, scriitor și om de cultură recunoscut în plan european:

Edd: Referendumul reflecta cu adevărat o preocupare a societății sau este o falsă tema ?

Dan Alexe: Acum a ajuns să reflecte o preocupare, da, pentru că aceasta a fost stimulată artificial. Ar fi fost o non-temă fără atâta insistență permanentă din partea puterii. Aici România se arată chiar mai retrogradă decât Serbia. Președintele Serbiei Aleksandar Vučić a numit-o în fruntea guvernului pe Ana Brnabić, în vârstă de 42 de ani, care nu-și ascunde orientarea sexuală, iar prima Gay Pride la Belgrad a avut loc deja în 2001. Homesexualitatea e doar o orientare sexuală care ține de sfera privată. Nu era nevoie să ajungem noi chiar și de râsul Balcanilor.

Edd: Este strategie politică a PSD de a arunca un astfel de subiect sau este o temă a propagandei rusești ? Sau amândouă, impletite ?

Dan Alexe: Ambele împletite, este limpede. Reflectă aceeași homofobie și izolaționism cultural întreținute voit și în Rusia.

Edd: Exacerbarea ortodoxismului merge mână în mână cu exacerbarea fricilor: de Soros, de occident, de vaccin, acum de homosexuali ?

Dan Alexe: Da, desigur. Ortodoxia, așa cum este ea practicată în mediile cele mai habotnice și influente în acealși timp, cum este Muntele Athos, refuză ecumenismul, apropierea de catolicism sau de celelalte branșe ale creștinismului. Aici se înscriu perfect respingerea occidentului, a tot ceea ce e văzut ca decadent, precum si antisemitismul și supușenia față de puterea politică a zilei.

Edd: Este referendumul un barometru pentru societatea românească – va ieși în evidență conexiunea profundă cu tradiționalismul in sens retrograd sau se va dovedi că suntem legati, fara drum de întoarcere, de Occident ?

Dan Alexe: Mi-e greu să mă pronunț. Sper că, prin boicotare, referendumul va fi irelevant si îi va face de râs pe cei care l-au plănuit in scopuri politice sau ca să distragă atenția de la problemele lor penale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Prahovean

    19 septembrie

    Dan Alexe, cu tot respectul, face aici o confuzie destul de mare. Ortodoxia românească are doi poli, unul pro-legionar, anti-ecumenist, anti-occidental, revoltat contra puterii seculare, reprezentat de obicei de o masă minoritară formată în special din mireni și unul pro-ecumenist, supus până la slugărnicie puterii politice și economice, ipocrit, farisei, ahtiat după putere, reprezentat în special de ierarhi, dar și de un aparat birocratic supus patriarhului autocrat. Cele două pot părea o apă și un pământ pentru un ateu sau un non-Ortodox din afară, dar sunt exact opusul, ireconciliabile între ele. Acest referendum pare că unește totul, dar este ceva iluzoric sau cel mult temporar.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.