19 aprilie 2024, 9:51

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu despre situația manualelor de geografie: „Cine a greșit trebuie să suporte consecințele”

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a comentat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro situația stânjenitoare provocată în urma tipăririi manualelor de geografie de clasa a VI- a cu o multitudine de greșeli.

Astfel, întrebată care este părerea sa privind această situație și dacă acest incident este un risc al manualului unic, Ecaterina Andronescu a comentat: ”În opinia mea, greșelile din manualul de geografie de clasa a VI-a sunt de neacceptat. Ca urmare, stau și mă întreb de ce Editura Didactică și Pedagogică n-a făcut selecția evaluatorilor în așa fel încât să existe o certitudine în legătură cu corectitudinea noțiunilor pe care această disciplină le predă elevilor de clasa a VI-a. Nu știu dacă este un risc al manualului unic, dar este de neacceptat să pui într-un manual de geografie Turnu Măgurele la Turnul Seeverin. Eu mă aștept ca editura care și-a asumat responsabilitatea manualelor școlare pentru anul acesta să corecteze manualul în așa fel încât la elevi să ajungă cunoștințele corecte.”

Care credeți că sunt cauzele care au dus la acest incident?

Ecaterina Andronescu: ”Nu știu cine au fost evaluatorii. Manualul are au autor. În primul rând, când și-a angajat răspunderea pentru a scrie un manual, trebuie să fie foarte atent la noțiunile pe care le explică în manual. Astfel, prima vină o poartă autorul de manuale, care probabil a făcut aceste greșeli, iar a doua vină o poartă evalutorii manualului pentru că nu orice carte ajunge manual. Trebuie să aibă această calitate doar acele cărți scrise corect și ale căror greșeli sunt corectate. În condițiile în care au fost patru evaluatori, este și mai greu de explicat cum a fost posibil să fie citit acest manual de patru ori și greșelile să nu fie observate niciodată. Mi se pare greu de acceptat.”

Cum afectează această situație credibilitatea sistemului educațional din România ?

Ecaterina Andronescu: ”Nu afectează credibilitatea, dar afectează modul de învățare al elevilor. De aceea, eu sper ca acest manual să fie corectat și să nu ajungă cu greșeli pe băncile elevilor.”

Considerați că este deontologic publicarea numelui celor patru evaluatori și a celui care a dat avizul manuscrisului ?

Ecaterina Andronescu: ”Cine a greșit trebuie să suporte consecințele. Când am făcut eu evaluarea de manuale, aveam o bază de date cu 100 de evaluatori pentru fiecare disciplină, iar calculatorul alegea 10 dintre cei înscriși în baza de date. O singură persoană cunoștea identitatea acelor evaluatori, iar dacă se afla ceva, persoana respectivă era trasă la răspundere. În accest caz, persoana trimitea manuscrisele la evaluator și după ce se întorceau, eliminam punctajul cel mai mare și punctajul cel mai mic, iar în felul acesta asiguram corectitudinea evaluării.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol