CITIRE

EXCLUSIV Noile modele de subiecte pentru Bacalaure...

EXCLUSIV Noile modele de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluare Națională generează controverse. Cristina Tunegaru: „E o surpriză neplăcută să văd că poeziile sunt evaluate prin teste grilă”

Ieri, Ministerul Educației Naționale a publicate pe site-ul oficial noi modele de Bacalaureat și Evaluae Națională. Acestea sunt modificate fără o dezbatere publică anterioară.

Subiectele de la BAC și Evaluarea Națională aveau în structura lor 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă la examenele de Limba și Literatura Română, Matematică și Istorie.

Limba și Literatura Română

 

 

Matematică

 

 

Legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul școlar în curs, ori schimbarea tipului de subiecte are în vedere chiar examenul de anul acesta.

 

Astăzi, modelele noi introduse au fost retrase de pe site-ul Ministerului Educației Naționale

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Florin Lixandru, a declarat pentru hotnews.ro că mâine este organizată o dezbatere cu privire la această temă: ”Am hotărât împreună cu doamna ministru Plumb ca mâine să discutăm oportunitatea schimbării structurii examenelor împreună cu părinții, elevii, reprezentanții Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Mâine va avea loc o consultare cu toată lumea la minister. După discuția de mâine vom ști cum vor fi subiectele, dacă mergem pe vechiul format sau introducem testele grilă. Am hotărât ieri să chemăm la consultări toți factorii implicați și, în funcție de ce se va discuta mâine și ce decizie se va lua, vom veni fie cu vechea formulă, fie cu noua formulă. Noi vom veni cu argumentele noastre, ei vor veni cu argumentele lor și vedem la ce înțelegere ajungem. Așteptăm cu interes întâlnirea de mâine. Până atunci nu putem avansa nimic”.

 

Editiadedimineata.ro a luat legătura cu Cristina Tunegaru, profesor de Limba și Literatura Română, pentru a ne oferi o părere avizată:

Cum comentați situația creată la Ministerul Educației Naționale, având în vedere că ieri au publicat noi modele de Bacalaureat și Evaluare Națională, iar astăzi le-au retras de pe site?

„Subiectele de ieri au fost o surpriză. Nimeni nu se aștepta ca subiectele să aibă în componență 40% teste grilă. Mai ales, în ceea ce mă privește, sunt profesor de Limba și Literatura Română și e neașteptat, adică e surprinzător în mod negativ. E o surpriză neplăcută să văd că poeziile sunt evaluate prin teste grilă, cum s-a întâmplat în subiectul de la Bac. Și cred că ceea ce s-a întâmplat, a fost reacția firească a părinților și a elevilor care au reacționat negativ față de impunerea unui tip de subiect la care nu au fost invitați să participe și cred că atunci când se decide o schimbare majoră în Evaluarea Națională și la Bac, trebuie să participe în egală măsură Ministerul și Centrul Național de Evaluare, dar și părinții și elevii, pentru că ei sunt primii afectați de toate aceste transformări.”

 

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți consideră introducerea testelor grilă drept o măsură bună, în timp ce reprezentanții elevilor susțin contrariul. Cum explicați aceste derapaje?

„Derapajele sunt împărțite. Sunt mulți părinți, și e adevărat că nu putem să discutăm cu fiecare părinte în parte, însă sunt convinsă că Ministerul a reacționat ca urmare a acestor discuții și contradicții. Este evident că Ministerul nu a reușit să aducă la aceeași masa cei mai importanți piloni ai sistemului, adică părinții și elevii.”

 

Ministerul Educației Naționale a publicat aceste subiecte fără o dezbatere anterioară. Astăzi, reprezentanții Ministerului au anunțat că mâine va exista o dezbatere cu privire la acest aspect. Credeți că vor române modelele publicate sau se va reveni la vechea formă?

„Firesc și așa cum prevede legea este ca elevii care au început anul acesta clasele terminale să dea examene pe vechile modele de subiecte, pentru că odată ce modelul s-a schimbat, el nu se aplică pentru generația în curs, ci pentru generațiile care urmează. Mă îndoiesc că va apărea un subiect nou sau un subiect de tipul acesta pentru elevii din anul curent. Pentru elevii de anul viitor sau din generațiile care urmează, vor apărea anumite schimbări, dar nu cred că se va schimba anul acesta.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.