29 martie 2024, 16:04

EXCLUSIV Prof.Dr. Marian Negruț, despre importanța virusului HPV: „este bine ca să extindem foarte mult populația vaccinată, indiferent că este vorba de bărbat sau femeie”

Medici din sistemul național de sănătate doresc implementarea vaccinului românesc HPV, care declanșează cancerul de col uterin, să fie administrat femeilor și bărbaților până la 45 de ani. Aceștia sunt de părere că este necesară o astfel de inițiativă, deoarece implemenatrea ei în Statele Unite a avut un real succes.

Inițiativa implementării unei campanii pentru vaccinarea împotriva virusului HPV este necesară și în România. Specialiștii sunt de părere că vaccinul ar trebui să fie asigurat printr-un program Naţional de Vaccinare.

“Vaccinarea contra HPV est foarte bună şi la nivel mondial există rezultate foarte bune privind această vaccinare. Experienţa americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie să ne gândim că acolo s-au vaccinat şi femei şi bărbaţi, pornind de la ideea că infecţia este şi la bărbaţi în condiţiile în care noi avem discuţii de ani de zile dacă să introducem sau nu acest vaccin în Programul Naţional al României. În primul rând, noi nu neapărat avem o problemă cu vaccinarea, dar nu avem bani. Sigur că ne dorim foarte mult şi susţinem ideea de a vaccina persoanele aflate în grupa de vârstă iniţială, dar şi extinderea categoriei de vârstă, aşa cum se face în orice altă ţară civilizată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea, potrivit descopera.ro.

Contactat de Editiadedimineată.ro profesorul doctor universitar pe probleme de virusologie, Marian Negruț, ne-a vorbit în exclusivitate despre importanța și implicațiile acestui vaccin: „ Virusul HPV induce leziuni cu evoluție neoplastică ulterioară. Adică, complicația severă și ulterioară a infecțeiei cu virus HPV pe termen lung, determină cancer, în special la femei, cancer care se dezvoltă la nivelul colului uterin. Din acest motiv este recomandat să se facă la fetițe, până la pubertate…bărbații nu au de câștigat și de pierdut nimic,ei pot doar să transmită.”, a declarat acesta.

Cu toate acestea, bărbații ar putea fi reticenți în a face un vaccin care tratează boli cu specific feminin. Însă, specialistul mai adaugă și faptul că: „atât timp cât ei au niște raporturi intime cu femeile, este și firesc în aceste condiții ca și ei să fie susceptibili să facă infecții pe care să le transmită și femeilor. Deci ca să vorbim de o limitare, de o  prevenire a infecției pe scară largă și pe termen lung, este bine ca să extindem foarte mult populația vaccinată, indiferent că este vorba de bărbat sau femeie.”, a mai adăugat acesta.

Medicul mai este de părere că riscul pe care îl au bărbații, în dezvoltarea unui cancer genital este mult mai redus, în această priviință femeile fiind principalele vizate. Mai mult decât atât, acesta mai menționează și faptul că o bună strategie de prevenire a propagării virusului, ar fi aceea a imunizării bărbaților purtători.

„Recomandarea pentru ei și politica de vaccinare și propaganda care s-ar putea face pentru bărbați este aceea că limitând numărul bărbaților purtători de virus papiloma să se reducă foarte mult și riscul de infecție să fie unul mult mai redus în cazul femeilor.”, a mai adăugat specialistul.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol