29 martie 2024, 17:08

EXCLUSIV Proiectul Lumină pentru România: „Până acum am iluminat 143 de familii în 55 de localități din 23 de județe”

Viața modernă nu poate fi concepută fără energie electricăAstfel, e greu să ne imaginăm cum unii oameni încă mai trăiesc în întuneric după lasarea serii. Început în urmă cu cinci ani, proiectul „Lumină pentru România” a reușit să scoată din beznă sute de case din satele românești.

În spatele acestei inițiative de excepție se află povestea lui Iulian Angheluță, un român minunat care a găsit o strategie prin care să aducă lumină la propriu în locuințele oamenilor. Iulian a reușit să instaleze panouri solare pentru a se folosi de energia regenerbilă și a-i scăpa pe oameni sărmani de costul facturilor.

Iulian Angheluță, inițiatorul proiectului Free Miorița a declarat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro cum a pornit acest demers care le permite copiilor accesul la lumină și mai ales la o educație corespunzătoare.

Sursa digi24.ro

1. Lumină pentru România este o campania care iși propune ca școlile și copiii din România să aibă acces la lumină, educație și informație. Este o inițiativă lăudabilă la care mulți poate nu s-ar încumeta, dar care durează totuși de câțiva ani buni. De la ce a pornit totul? Sunteți singur în acest proiect sau vorbim despre o adevărată echipă?

Sursa Foto: Andrei Becheru

Iulian Angheluță: „Începutul a fost în septembrie 2013, când am iluminat satul Ursici din Munții Șureanu. După ce am iluminat ultimele 4 școli fără electricitate din România, în 2014-2015, am continuat cu oamenii și casele fără curent electric, prioritare fiind familiile cu copii minori. Am dus lumina și la două biserici, în Munții Cernei și în Munții Bârgăului.
Campania a crescut în timp, nu am avut mereu acces la finanțare pentru documentare și implementare. Interacțiunea cu autoritățile se desfășoară mai lent… Din păcate încă mai avem în țară zeci de mii de familii care trăiesc la lumina lumânării sau a lanternei, fără acces la curent electric și sper să ajut pe cât mai multe dintre ele.
Eu sunt implicat 100% pentru această campanie, sunt ajutat punctual de prieteni și voluntari la acțiunile de teren.”

2. Ați adus lumina în multe case din România. Care este procesul de selecție al acestora? Vă scriu oamenii sau cum aflati despre ei?

Sursa Foto: Andrei Becheru

„Până acum am iluminat 143 de familii în 55 de localități din 23 de județe. Până la selecție, e nevoie de foarte mult timp pentru documentare. Corespondența cu autoritățile locale, județene și uneori centrale, căutări pe internet, pe Facebook sau în diverse ziare și publicații. Apoi, muncă de teren, zeci de mii de kilometri prin țară și multe zile pe drumuri. Desigur, au mai fost și câteva situații în care oamenii mi-au scris despre familii care nu au curent electric.
Despre selecție, e vorba în primul rând de casele locuite permanent. Fără case de vacanță sau cele sezoniere. Apoi, prioritare sunt familiile cu copii minori, din motive clare. Nu în ultimul rând, caut oamenii și familiile care nu au o situație materială ușoară, se descurcă mai greu, pe ei îmi doresc să îi ajut, să îi ridicăm puțin.”

3. Am vrea să vorbim puțin si despre finanțare. Ce surse aveți? În ce măsură s-a implicat statul în acest proiect?

Sursa Foto: Andrei Becheru

„Principala sursă o constituie sponsorizările de la persoane juridice. Apoi, donațiile de la oameni sau redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Avem și ceva Goodies în semn de mulțumire pentru cei care sprijină Lumină pentru România. Statul, atât cât mai există el, stă. La fel ca în multe alte situații, autoritățile nu se implică deloc. La nivel central sau regional nu există programe sau acțiuni în derulare. Ne mai răspund la cererile de informații ceva primării, cam atât.”

4. Light for Romania project a fost lăudat în presa internațională. În ce sens v-a ajutat această expunere mediatică?

Sursa Foto: Andrei Becheru

„Da, Free Miorița și Lumină pentru România au fost prezentate în presa internațională. Au fost alături de noi pe teren ceva televiziuni sau reporteri, publicul a fost impresionat de problemă și de viața oamenilor simpli din România. Impactul mediatic a fost deosebit, am primit multe mesaje de încurajare și ceva donații, iar Free Miorița este urmărită pe Facebook și Instagram de mulți oameni din afara României.”

5. Având în vedere succesul inițiativei, vă gândiți să demarați proiecte asemănătoare pe viitor? Ne puteți spune mai multe despre asta?

Sursa Foto: Andrei Becheru

„Campania Lumină pentru România va continua, este nevoie de ea. Sunt în continuare zeci de mii de familii care nu au acces la electricitate, adică nu au acces la o viață normală, la educație, informare și servicii de urgență. Îmi doresc să încep o nouă campanie, de iluminare a minții, dar nu depinde în totalitate de mine. Sper să revin cu vești cât mai curând.”


Comentariile sunt oprite pentru acest articol