29 martie 2024, 10:50

EXCLUSIV Proiectul „România citește” prinde contur. Ovidiu Raețchi: „E un efort de umanizare care te împrietenește cu cartea”

Proiectul inițiat de către deputatul PNL, Ovidiu Raețchi și senatorul USR, Vlad Alexandrescu, ce urmărește  instituirea, anul viitor, a Anului Cărţii în România, care vizează promovarea lecturii în rândul tinerilor, a trecut luni de Senat.

În Anul Cărţii se propune lansarea unui program la nivel naţional intitulat „România citeşte”, care prevede promovarea lecturii în şcoli prin întâlniri cu scriitori, personalităţi publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din operele literare.

Conform iniţiatorilor, acest proiect face parte din pachetul legislativ „Pactul pentru Carte”, care îşi propune „să dubleze consumul de carte în doi ani”.

Editiadedimineata.ro a luat legătura cu deputatul Ovidiu Raetchi pentru a ne da mai multe detalii:

Inițiativa dumneavoastră face parte din lucrurile bune care se întâmplă în Romania. Care este intervalul de timp pe care îl estimați pt a produce efectele dorite și cum le măsurați ?

„Dacă pachetul de opt legi pro-citit ar fi adoptat integral, piața de carte s-ar dubla în doi ani. Dacă doar 3-4 proiecte vor deveni lege, vom avea în jurul anului 2020 o creștere de 25%, să spunem. Dar voi reveni asupra proiectelor respinse atunci când partidul meu va avea majoritate parlamentară – și vom reuși dublarea pieței până la urmă.”

Dumneavoastră aveți 3 copii, cu vârste diferite, consumatori de lectură, cel mic profitând mai mult de poveștile audio. S-a născut acest proiect și din dorința dumneavostră de le a insufla și mai mult pasiunea pentru citit?

„Proiectul s-a născut văzând statisticile privind vânzarea și consumul de carte. Suntem pe ultimul loc din UE. La distanță! Și de aici încep mari, mari probleme, cu efecte în orice domeniu. Sigur, urmăresc relatia copiilor mei cu cărțile și văd cât de grea e lupta pe care o au de dus cu ispite alternative precum tableta, telefonul mobil, televiziunea cu zeci de canale pentru copii și tineri. Reușesc cumva, cu tot soiul de concursuri, pariuri, recompense să îi fac pe copiii mei să citească. Și, sigur, cred că statul trebuie să facă la rândul sau eforturi pentru a stimula lectura la nivel național, prin politici publice.”

Mulți copii asociază cititul cu o pedeapsă, deoarece când fac greșeli, părinții îi trimit la citit. Cum credeți că va reuși această inițiativă să schimbe o asemenea percepție?

„Vor întâlni față în față zeci de scriitori, care vin în școlile lor. E un efort de umanizare care te împrietenește cu cartea. În plus, avem un proiect legislativ care promovează lectura la TV, prin spoturi, lucru care îi va influența pozitiv pe cei mici.”

Chiar și dumneavoastră ați scris cărți. Veți participa la evenimentele dedicate acestui proiect și veți discuta în școli cu elevii despre ce ați scris?

„Având în vedere și calitatea de politician, aș fi mai rezervat cu mersul în scoli, mulți colegi au abuzat de astfel de momente. În plus, cred că în școli vor fi ceruți mai degrabă romancieri și poeți, nu cei care fac genul meu de eseu sau analiză. Dar, sigur, dacă chiar va exista un interes al copiilor, vom gasi un context simpatic, poate la o cofetarie.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol