7 august 2020, 12:58

EXCLUSIV Silviu Cadia, românul care a cucerit Himalaya: Oricine poate face asta dacă își propune

„Sunt Silviu Cadia și îmi place să mă plimb cu bicicleta prin locuri mai puțin cunoscute” așa se descrie unul dintre cei mai curajoși și modești români, care și-a dedicat o bună parte a timpului său cu scopul de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Acesta are doar 33 de ani și este un om obișnuit ca oricare altul, angajat într-o multinaţională din Timişoara. Cu toate acestea, ceea ce îl diferențiază de restul oamenilor este metoda prin care a reușit să transorme pasiunea sa în bani pentru tratamentele micuților cu afecțiuni grave ale sistemului cardiovasuclar.

Țelul lui Silviu a fost acela de a trage un semnal de alarmă aspura unui subiect dureros și anume nevoia de ajutor a copiilor care provin din familii defavorizate sau din centre de plasament și care nu își pot permite tratamente sau operații costisitoare. Astfel că decizia de a porni într-o aventură pe două roți a venit firesc, bazându-se pe pasiunea care i-a schimbat viața, la propriu, mersul pe bicicletă.

Pentru acesta sportul a fost și este una dintre cele mai aprige pasiuni ale sale, atletismul fiind sportul de bază, pe care l-a practicat mai bine de 12 ani. Însă, din cazua accidentărilor multiple, acesta a renunțat pentru o perioadă și s-a descis că cea mai bună modalitate de a se cunoaște pe sine și de a se recupera este mersul pe bicicletă. De aici a pornit totul.

Astăzi Edițiadedimineață.ro a stat de vorbă cu românul care a reușit să cucerească munții Himalaya pe două roți, pentru o cauză nobilă. Silviu ne-a vorbit deschis și despre întreaga sa experieță care i-a schimbat viața, dar și care sunt planurile pentru perioada următoare.  

Sursă Foto: facebook.com

„Mersul pe bicicletă este una dintre activitățile care mă ajută să pot să fac sport în continuare și să mă simt mai bine. Astfel că este o pasiune, iar în urmă cu trei ani, atunci când a început toată treaba asta, am avut un proiect similar, am plecat cu bicicleta din Timișoara și m-am oprit în Iran, 3.500 de kilometri mai târziu. Și m-am gândit să împărtășesc acea experiență și cu ceilalți oameni, pentru că nu este neapărat ceva foarte comun.

Nu sunt mulți astfel de români care fac genul acesta de proiecte sau de călătorii, aventuri sau cum vrem să le spunem și dacă tot voiam să împărtășesc acea experiență și urma să fie postată pe Facebook cu poze, cu povești, astfel atrăgând atenția lumii, mă gândeam că arputea fi o modalitate foarte bună să le atrag și atenția, să fie și niște oameni mai buni, că despre asta este vorba și să doneze.

Sursă Foto: facebook.com

Astfel că acum trei ani am ales aleatoriu un caz de pe internet și am găsi o fetiță de trei sau patru ani care avea tumoare pe creier și necesita o operație foarte costisitoare în Germania. La vremea respectivă, m-am hotărât să „îmi vând” zilele de călătorie, iar cei care urmăreau pagina puteau să își aleagă una din zilele în care eu călătoream, pentru că mi-am luat vreo două luni de zile să ajung acolo până în Iran.

Își alegeau o zi și făcau o donație de cel puțin 100 de lei în contul fetiței sau ONG-uli care se ocupa de ea, iar eu în schim le trimiteam, de unde eram eu pe drum, o scrisoare cu timbru, scrisoare pe care o scriam, este pe hârtie, ceva ce nu prea se mai practică acum. Aceasta cuprindea povești interesante din acea zi sau gândrui de-ale mele”, a mărturisit acesta.

Sursă Foto: facebook.com

După o pregătire de aproximativ şase luni de zile la sfârşitul lunii septembrie şi-a luat bicicleta şi a zburat în India, în regiunea Ladakh. De aici a pornit în aventura sa pe cea mai înaltă trecătare a munților Himalaya.

De data aceasta nu am mai avut atât de mult timp liber pentru concediu și am vrut să continui pe aceeași pagină și în același format, însă m-am gândit că ar fi mai bine să ajutăm mai mulți oameni, în special copii. Astfel că am luat legătura cu asociația Inima Copiilor, ei au mai avut alte activități similare. Este vorba de un bărbat care a alergat 1.300 de kilometri prin deșert, prin Sahara, iarăși în scop caritabil.

Cei de la asociație s-au bucurat să colaborăm, au creat o pagină pentru donații (TheRoad&TheHappines), dedicată acestei cauze. În cadrul acestei pagini există și un buton special cu „Donează!”, iar acest buton redirecționează către o pagină dedicată, creată de Inima Copiilor, este vorba de o campanie specială pentru această călătorie, unde oamenii pot să doneze direct, on-line, în contul organizației. Știam că aventura asta din septembrie, din nou, nu este una tocmai comună și m-am gândit că probabil vor fi destui oameni care să urmărească poveștile și în același timp, dacă sunt generoși vor și dona.

Sursă Foto: instagram.com

Scopul meu este să promovez astfel de călători sau de aventuri. Să le arăt oamenilor că nu trebuie să fie „super-oameni”, super pregătiți fizic. Un om normal poate face asta dacă își propune. În același timp, am și postat niște povești, uneori foarte personale, am încercat să fiu cât mai deschis și să încurajez oamenii să doneze”, a mai adăugat Silviu Cadia.

Sursă Foto: facebook.com

Cu toate că a reușit să facă un lucru cu adevărat inedit, atât pentru România, cât și pentru cei de la asociația Inima Copiilor, Silviu Cadia nu se dezminte de la a fi modest și a minimaliza caracteristica cea mai importantă, a călătoriei sale și anume exclusivitatea. A plecat la drum și a sperat că în schimbul poveștilor și experiențelor pe care le va posta pe Facebook, oamenii vor dona cât de mult vor putea.

Ce aș vreau eu să subliniez referitor la călătoria din septembrie este că intenționam să fac altceva. Voiam să 500 de kilometri printr-un deșert din Himalaya, dintr-un oraș în altul, prin pustiu, dar planurile mi-au fost date peste cap. Atunci am luat deczia de a nu mai merge pe acel traseu de 500 de kilometri, care mi-ar fi luat zece zile. Așa că am găsit un alt traseu în acea zonă, care este cel mai înalt drum din lume. Astfel că am făcut o urcare de o zi, mi-a luat opt ore să urc până la 5.426 de metri altitudine, dacă nu mă înșel, pe cea mai înaltă trecătoare, zice-se, din lume. Au mai fost români pe acolo nu sunt singurul”, a mai spus timișoranul.

Sursă Foto: facebook.com

În ceea ce privesc planurile de viitor, Silviu dorește să continue să pedaleze pentru viața copiilor cu probleme gravde de sănătate. Din acest motiv, biciclistul prevede o colaborare lungă cu asociația Inima Copiilor, prin care să poată să atingă o animită sumă de bani din donații, care ar putea salva viața micuților.

„Momentan o să continui colaborarea cu Inima Copiilor, în această campanie pe care am început-o cu ei mi-am setat o țintă de 50.000 de lei din donații. Până acum, în urma acestei călătorii, am reușit să strâng 17.000 mii, deci mai rămân vreo 32.000 de mii de lei. Atsfel că am deja planuri pentru anul viitor, pentru luna martie. Este vorba de o nouă aventură, tot în Himalaya, însă în alt loc, iar oamenii vor putea descoperi și alte noi locuri și povești de acolo”, a mai spus acesta.

Colaborarea cu asociația Inima Copiilor, care luptă pentru micuții cu probleme de inimă. 170 de copilași au fost salvați doar anul trecut de acest ONG, în secția construită de „Inima Copiilor” la Spitalul „Marie Curie” din București, i-a oferit lui Silviu șansa de a putea să schimbe mentalități prin manifestul umanitar pe care îl demarează. Astfel că anul viitor, acesta va putea pleca într-o nouă aventură, dar de această dată însoțit de doi prieteni apropiați.

„De această data nu am să mai merg singur. O să fiu însoțit de doi prieteni foarte buni. Nu a trebuit să îi conving. Ei și-au dorit foarte mult să vină, undeva prin primăvara că, atunci m-am hotărât să fac ediția a doua a aventurii după Iran, după trei ani, în sfârșit, mai fac încă una. Ei și-ar fi dorit foarte mult să mă însoțească în călătoria din septembrie, în Himalaya, însă destul de târziu pentru ei pentru a se mai putea pregăti. Eu sunt foarte bucuros că o să mă însoțească. Este o exeriență interesantă și singur, însă și când ai cu cine să o împarți este la fel de frumoasă, iar acest lucru mă face extrem de curios să văd cum o să fie”, mai adaugă Silviu Cadia.

Toată această experiență inedită a reprezentat pentru Silviu, un moment de regăsire, de cunoaștere, care i-a schimbat complet viața. Mai mult decât atât, acesta susține că fiecare dintre noi ar trebui ca la un moment dat să încercăm să ne desprindem de cotidian și să privim către sine.

„Aș putea să spun că mi-au schimbat viața în mod aproape radical. Mai ales prima călătorie, unde am petrecut două luni, a fost o călătorie solidară, în mare parte s-a petrecut în Turcia. Până am traversat Turcia mi-aluat ceva timp, puțini oameni vorbeau engleză, comunicarea fiind foarte limitată. Și atunci am petrecut două luni eu cu mine. Obișnuindu-mă și rezolvându-mi multe lucruri ce le aveam în cap. Iar schimbarea a venit din atitudine, mi-am dat seama care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață și care sunt prioritățile”, a mai adăugat Silviu Cadia.

Sursă Foto: facebook.com

Petrecând atât de mult timp singur au existat și momente critice, adevărate crize existențiale, generate de impactul cultural și contactul cu o serie de experiențe noi, care l-au pus în cumpănă. Cu toate acestea, Silviu a reușit să găsească echilibrul privind spre sine și realizând că singura modalitate de a trece cu bine peste toate aceste încercări este să te obișnuieși cu ele și să te axezi realizarea scopului propus inițial.

„Cu siguranță au existat și astfel de momente. Dar te obișnuiești. Cu cât călătorești mai mult, cu atât îți este mai ușor. Dar până la urmă asta este și ideea unei călătorii, mai ales una solitară, este de a descoperi. Odată locurile, apoi oamenii și de a te descoperi pe tine,până la urmă. Acest lucru nu este atât de ușor, pentru că în viața de zi cu zi nu ai atât de mult timp pentru a sta tu cu tine, fără să ai un job în fiecare zi, fără acea rutină. Și atunci toate lucrurile cu care tu ești obișnuit, rutina, prietenii, jobul și asa mai departe, toate acestea dispar și te trezești de odată că ești tu cu tine și petreci timp. Este foarte sănătos. Cred că ar trebui să existe oameni care să facă genul acesta de călătorii sau să petreacă timp cu ei înșiși, pentru că asta nu se mai întâmplă în ziua de azi. Din acest motiv cred că apar și acele crize existențiale ale oamenilor, pentru că nu petrec suficient timp pentru a se desprinde de cotidian”, susține acesta.

Sursă Foto: instagram.com

Un gând pentru români?

„Să aibă mai multă încredere în ei înșiși, că ceea ce vor se poate realiza dacă își doresc asta cu adevărat. Și mai ales să fie mai buni cu ceilalți, să își cultive obiceiul de a-i ajuta pe ceilalți. Fie de această dată prin intermediul călătoriilor mele cu niște donații în bani pentru ONG-uri sau copii, dar ce este important să își cultive acest obicei de a ajuta pe ceilalți. Mai ales prin acțiuni. La fel ca orice alt obicei, la fel este și cel cu bunătatea și cu ajutatul. Cred că nouă românilor ne lipsește unitatea comunităților. Nu suntem apropiați unii de ceilalți și-ar dori oamenii cumva, dar le este teamă. Nu au încredere în ceilalți. Eu asta vreau, de fapt, ca oamenii să înceapă să se obișnuiasă sau să aibă un obicei în a-i ajuta pe ceilalți. Numai așa putem să ne schimbăm din interior, prin responsabilitate și ajutor”, a conchis Silviu Cadia.

Sursă Foto: facebook.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.