23 aprilie 2024, 21:20

EXCLUSIV Tratament revoluționar pentru diabet. Medic diabetolog: „Aduce mai puține complicații și o calitate mai bună a vieții”

Peste 400 de milioane de persoane din întreaga lume, care suferă de diabet de tip II, se vor putea trata mult mai ușor, folosind pastile.  Cercetătorii care au creat prima pilulă care nu numai că oprește evoluția bolii, dar îi ajută și să slăbească, mai ales în zona taliei. Medicamentul – primul de acest tip – ar putea fi omologat în trei ani.

La baza miraculosului taratament stă o substanță numită semaglutidă, care a acționat în cazul a 71 la sută dintre pacienții testați, ajutându-i să piardă din grăsimea acumulată în jurul taliei, menționează Digi24.ro.

Tratamentele clasice pentru diabet au ca și efect secundar principal, luarea în greutate. Fapt ce poate genera un cerc vicios și să alimenteze, de fapt, diabetul de tip II. Mai mult decât atât, dacă indicele glicemic este scăpat de sub control, pacienții au nevoie de injecții cu insulină, ceea ce ar putea fi neplăcut.

Noua pilulă luată împreună cu metforminul, ar putea opri evoluția degenerativă a bolii. Concluziile studiului – ajuns în faza a doua de testare la Centrul pentru Diabet din Leicester, Marea Britanie – au fost publicate în rețeaua JAMA (Journal of the American Medical Association).

Rezultatele acestui studiu au fost obținute prin testarea a aproximativ 630 de pacienți, într-un interval de 26 de săptămâni, iar noutatea este eficiența deosebită în ceea ce privește pierderea greutății. Cercetătorii speră că semaglutida va oferi o modalitate mai bună de a controla „ucigașul din umbră”: îngrășarea.

Pacienților care luau deja Metformin – principalul medicament administrat majorității bolnavilor de diabet – li s-a administrat și noua pastilă, iar cercetătorii au descoperit că semaglutida a oprit din evoluție dibetul de tip 2, a scăzut nivelul glicemiei, iar pacienții nu au mai avut nevoie de insulină injectabilă.

Profesorul Melanie Davies, cea care a condus studiul cercetătorilor britanici, spune că rezultatele sunt „extraordinar de promițătoare”, pentru că demonstrează că semaglutida are capacitatea de a scădea hemoglobina glicată (un indicator ce arată o medie a valorilor glicemice la un pacient în ultimele trei luni) și de a contribui în același timp la pierderea în greutate, potrivit Digi24.ro 

 

Sursă Foto: leicesterdiabetescentre.org.uk

Medicul diabetolog Eduard Adamescu a vorbuit în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro  despre acest subiect, menționând faptul că o astfel de inițiativă nu ar aduce decât beneficii pacienților care se tem de tratamentele injectabile.

Susră Foto: stiri.com.ro

Care este părerea dumneavoastră în ceea ce privește fezabilitatea acestui proces? Este realizabil? 

Este un produs, este vorba aici despre Semaglutidă, care aparține unei clase terapeutice folosite de mai multă vreme, dar pentru prima oară este implementat sub formă orală. Într-adevăr rezultatele au fost foarte promițătoare, dar continuă procesul de studii al substanței respective.”, a menționat acesta.

Au nevoie oamenii de o astfel de alternativă de tratament? 

Da, pentru că de multe ori oamenii ezită în a accepta un tratament injectabil. Astfel de substanțe se găsesc de mai multă vreme sub formă injectabilă, dar este pentru prima dată când un reprezentant al clasei respective de medicamente se va afla sub formă orală.”, consideră medicul.

Care ar putea fi impactul acestui tratament asupra vieții oamenilor? 

Pe de-o parte ușurința administrării și pe de altă parte, și de fapt, cel mai important, controlul glicemiei, controlul diabetului, ceea ce aduce mai puține complicații și o calitate mai bună a vieții”, a mai adăugat acesta

Poate fi implementat și în România un astfel de proiect? Iar în cazul în care se presupune că ar fi posibil, va putea statul să îl pună pe lista tratamentelor compensate?

În general, în privința medicației de diabet, în România s-a ținut pasul cu noutățile de la nivel European și medicamentele au fost înregistrate destul de promt”, a conchis Eduard Adamescu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol