Articol relizat de Cristian Țene
Astăzi, cu ocazia împlinirii a 62 de ani de când România a devenit membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Edițiadedimineață.ro a stat de vorbă cu fostul Ministru al Culturii în Guvernul Cioloș (în perioada 2015–2016), actual senator de București din partea USR, Vlad Alexandrescu.
Subiectul discuției a fost retragerea dosarului Roșia Montană de la intrarea lui în patrimoniu, dar și imaginea jenantă pe care și-a creat-o România la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care a avut loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain.
Ce părere aveți de retragerea dosarului Roșia Montană de la intrarea în patrimoniul UNESCO ?
În madatul meu în Guvernu Cioloș, ca Ministru al Culturii l-am inițiat, fiind depus de succesoarea mea, iar actualul Guvern, nici nu știu cum să îl numesc, Guvernul Dragnea l-a retras.
Credeți că este un interes al PSD-ului sau e vorba de litigiul pe care statul român îl are cu Gabriel Resources ?
Nu știu ce să vă spun exact, Dosarul era pregătit, foarte bine întocmit de o echipă de specialiști, un dosar care a cuprins toate studiile istorice, arheologice, de mediu, plus planșe și fotografii. A primit propunere de înscrie în regim de urgență, pe lista monumentelor aflate în periocol, deci un grad mare de urgență. La reunirea Comitetului Patrimoniului Mondial din Baherin, România s-a agitat să nu fie inclus, deși celelalte țări care erau prezente se preocupau intens ca monumentele lor să fie acceptate, fiind o situație paradoxală.
De ce credeți că s-a dorit retragerea dosarului?
Nu stiu, cel mai bine adresați-vă conducerii Guvernului. Tot ce pot să spun este că, specialiștii români au lucrat pentru documentare, pentru a răspunde tuturor criteriilor de integritate, autenticitate, oportunitate, care sunt definitie prin Convenția la care și România este membră. Totul era impecabil, motivul pentru care Guvernul l-a retras, rămâne pentru mine un mister.
Ce părere aveți despre atitiudinea ambasadorului României la UNESCO, Adrian Cioroianu ? Este etic să execute ordinele venite de la Guvern sau să apere interesul țării ?
Într-adevăr a înaintat o notă verbală către membrii comitetului patrimoniului mondial, deși dânsul nu a fost la Manama. Ce face ca ambasador, ca reprezentat al țării, în principiu, acesta trebuie să poarte mesajul oficial al Guvernului. Dumnealui este și ambasador ce reprezintă elite României, pentru că după cum știți, ei sunt trimișii Președintelui. Dar chestiunile de conștiință trebuie să le lămuriți cu Domnia Sa direct.
Credeți că a fost o ambiție politică din partea PSD-ului pentru retragerea dosarului?
Nu știu sigur dacă a fost o ambiție politică din partea lor. Dacă ne uităm la evoluția dosarului în ultimii 20 de ani, a fost constantă a Oficialităților române de a împiedica recunoașterea valorii istorice, arheologice, culturale, ecologice cât și de mediu ale acestui sit. Cu o singură excepție, în perioada guvernării Cioloș, când au fost doi Miniștrii ai Culturii, care au promovat dosarul, atât eu, cât și succesoarea mea, Corina Șuteu. Eu am pornit procesul acesta prin includerea în februarie 2016 și doamna Șuteu a pornit procedura de întocmirea dosarului, care a necesitat mulți experți. În ianuarie 2017 a finalizat această procedură. În rest au fost mai degrabă Oficialitățiile române au fost împotrivă, au criticat au pus piedici evidente, birocratice, pentru a încetini efortuturile, după cum procedează și actualul guvern.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol