23 aprilie 2024, 10:08

EXCLUSIV Volumul construcțiilor crește în România. Un consultant imobiliar explică optimismul investitorilor

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna februarie 2019, ca serie brută, cu 42,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,2% faţă de luna precedentă. Tot în luna februarie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 10,6%, respectiv cu 3,2%, se arată într-un comunicat de presă potrivit INS.

Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii, pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti). Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

În cadrul unui raport comparativ februarie 2019 – februarie 2018 se arată că volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a crescut pe total, cu 10,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 24,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 16,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 14,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 38,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 23,6%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,3%.

De asemenea, pe baza interpretării datelor statistice, în ceea ce privește seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,2%. S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 17,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 12,4%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 14,8%. Spre deosebire de elementele de structură, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 34,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 19,3%. Volumul lucrărilor de construcţii la construcţiile inginereşti a scăzut cu 13,2%, conform raportului citat anterior.

Pentru a afla mai multe detalii despre optimismul constructorilor cu privire la piața imobiliară și care este fundamentul nevoii românilor de a achiziționa un imobil, editiadedimineata.ro a luat legătura cu Paul Dumbrăvanu, consultant în investiții imobiliare.

Paul Dumbrăvanu. Sursă: Facebook

Paul Dumbrăvanu. Sursă: Facebook

„Dacă ne raportăm la dinamică pieței din ultimii ani putem spune că este o creștere naturală, sănătoasă. Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de anul 2017, în anul 2018, a crescut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private, cu 6177 locuinţe cât şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice, cu 247 locuinţe. Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o creştere a numărului locuinţelor terminate, în Bucureşti – Ilfov (+1739 locuinţe).

În România, 44,4% dintre tineri nu au părăsit casă părintească încă, ceea ce plasează țară noastră pe locul șapte într-un top realizat în funcție de acest indicator de Amazing Maps. Procentul este de aproximativ 4% în Norvegia, Suedia și Finlanda și ajunge la 11,5% în Franța, la 14,4% în Marea Britanie și la 17,3% în Germania. Avem o nevoie bazată pe creșterea veniturilor și situația demografică.”, a declarat Paul Dumbrăvanu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol