28 martie 2024, 10:57

EXCLUSIV Zegrean, despre propunerea OUG a lui Tudorel Toader: Tot sistemul procesual penal va fi dat peste cap

În urma propunerii OUG a Ministrului Justiției, Tudorel Toader, de miercuri seară pentru revizuirea condamnărilor “pe bază de interceptări sau protocoale”, prin care acesta susține că prin acest act normativ îi va fi dată încredere românului că “justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia”, iar cine este vinovat plăteaște și cine nu este vinovat nu riscă vreo condamnare pe nedrept, au apărut atât opinii pro, cât și contra.

Astfel, contactat de jurnaliștii de la Editiadedimineata.ro, cu privire la declarația lui Tudorel Toader, fostul senator și deputat, actual jurist român, Augustin Zegrean, spune următoarele:

Sursa: 360news.ro

 

Cum comentați declarațiile domnului Tudorel Toader de a da OUG? Este necesară?

Dacă este necesară, ar putea spune numai cel care adoptă OUG. Noi suntem acum în perioada în care n-au trecut nici 3 săptămâni de la adoptarea modificărilor masive la Codul de Procedură Penală, unde, aceste modificări propuse de Tudorel Toader, dacă voiau să fie făcute, își aveau cu siguranță locul.

Această propunere nu ar trebui mai degrabă discutată în Parlament, decât să fie promulgată ca OUG?

Desigur că în Parlament ar trebui discutate toate legile, mai ales când este vorba despre o lege cu o astfel de importanță. Dacă se va adopta o astfel de ordonanță, întreg sistemul procesual penal va fi dat peste cap, ori, se știe, în special de către penaliști și juriști, faptul că una dintre caracteristicile sistemului judiciar  este aceea a stabilității. Astfel, să vii să spui că se propun revizuirii hotărârile pronunțate în vremea în care au existat protocoale de colaborare între SRI și instituțiile justiției, mi se pare un deranj colosal în domeniul dreptului penal. Nu știu ce doresc să facă, până unde o să meargă, pentru că astfel de protocoale au existat de când e lumea între organele de urmărire penală și SRI de exemplu. Dacă anumite colaborări au fost făcute în disprețul legii, desigur că mai întâi ar trebui să se ia decizii între ei, să vadă ce s-a întâmplat cu aceste protocoale și dacă cei cei care le-au semnat au comis o nouă faptă penală, nu să te apuci să dai peste cap tot sistemul justițiar, pentru că dai impresia că s-au comis anumite abuzuri în baza acelor protocoale, repet, protocoale despre care știa toată lumea că există. Mai mult de aceste colaborări, exista și o bază legală, în Codul de Procedură Penală, deci se știa că urmărirea penală, interceptarea telefonic, vot fi știute și de organele speciale de anchetă, organe speciale ale statului. Nu se credeau definitive acolo și tocmai de aceea Curtea Constituțională declară acel text ca fiind neconstituțional și nu s-au mai putut face astfel de colaborări, dar până la data la care Curtea Constituțională să dea acea decizie, colaborarea aceasta avea o bază legală.

Ce-mi puteți spune despre faptul că revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive prin OUG contravine principiului securității raporturilor juridice, așa cum este definit de CEDO?

Desigur ca aceasta contravine, în primul rând trebuie spus faptul că în Dreptul Penal esențial este ca oamenii nevinovați să nu fie condamnați, iar dacă au fost condamnați pe nedrept de oamenii legii, se impune revizurirea hotărârii, însă pentru asta nu era nevoie de OUG. Nu poți să vii si să spui acum că toate hotărârile acelea sunt nelegale pentru că au fost sancționați oamenii pe baza unor probe adunate de Securitate sau de alte instituții ale statului, care se ocupă cu trasul cu urechea”. Așa că mi se pare exagerat, pentru că până la urmă scopul procedurii penale  este ca cei care comit fapte penale să fie sancționați. Desigur că nu poți afirmă faptul că scopul scuză mijloacele, pentru că și mijloacele de probă trebuie obțiune în condiții legale și să fie cele stabilite de lege.

.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol