29 noiembrie 2020, 15:54

EXCLUSIV Zilele Culturii Japoneze, în București. Organizator: „Cultura japoneză poate oferi românilor perspectiva refacerii după trauma comunistă”

Cea de-a 8 a ediție a Festivalului ”Zilele Culturii Japoneze” aduce în atenția publicului bucureștean cultura japoneză contemporană și tradițională. Evenimentul va avea loc în perioada 7-13 mai la Universitatea Româno-Americană.

În cadrul festivalului puteți descoperi informații despre cultura japoneză precum: fascinanta atmosferă a festivalurilor japoneze (Matsuri) din Okinawa surprinsă într-o expoziție foto, arta decorării bijuteriilor cu pulbere de aur, muzică tradițională japoneză, Ikebana (aranjamente florale), ceremonia ceaiului, origami, arte marțiale, dar și frumusețea kimonoului.

Puteți lua parte la diverse workshopuri, precum:

  • Atelier de Ceremonia Ceaiului – susținut de Andreea Hoșman, bursier al Școlii Urasenke din Kyoto și membru Chadō Urasenke Tankokai România – Luminiș
  • Atelier de Ikebana (în stilul Școlii Sogetsu) – susținut de Andreea Georgescu, ce studiază această delicată artă de peste 10 an
  • Atelier de Origami – susținut de domnișoara Alexandra Baranyi, deținătoare a brand-ului Origami Friends
  • conferința ”Coduri de Comportament și Moduri de Protecție ale Femeilor în Japonia Tradițională” susținută de Mircea Gorunescu (doctorand în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București)

Programul complet al evenimentelor se află pe site-ul oficial: zileleculturiijaponeze.rau.ro.

Editiadedimineata.ro a vorbit cu Șerban Georgescu, organizatorul evenimentului, pentru a ne da mai multe detalii despre Zilele Culturii Japoneze.

Șerban Georgescu

Ce trebuie să știe societatea românească despre cultura japoneză?

Zilele Culturii Japoneze reprezintă, în primul rând, celebrarea deschiderii Centrului de Studii Româno Japoneze, în mai 2005, fiind un proiect educațional propus de mine și pus în practică cu sprijinul unei companii japoneze. Treptat, a devenit o misiune personală. Japonia reprezintă pentru mine o cale, un drum în viață. Societatea japoneză poate oferi românilor perspectiva unei refaceri după trauma comunistă. Importanța familiei, a comunității în care trăiești, respectul pentru ceilalți și pentru mediu, atenția acordată educației tinerilor dar și grija pentru bătrâni, sunt doar câteva dintre aspectele pe care mi-aș dori să le vad mai des la mine în țară.

Ce surprize îi așteaptă pe cei care participă la acest eveniment?

Vernisajul expoziției de fotografii Insule privind spre paradis va fi urmat de o multitudine de ateliere desfășurate simultan, la care publicul poate participa gratuit. Cei ce ne vor fi alături vor putea încerca un Kimono, pot fi inițiați în arta aranjamentului floral japonez (ikebana), pot cânta la taiko (tobe japoneze) sau afla despre scretele vieții lungi din Okinawa, pot să își încerce îndemânarea la origami sau caligrafie, sau pot afla despre cum pot călători în Japonia.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.