19 aprilie 2024, 6:21

EXCLUSIV: Ziua internațională a radioului. Maria Țoghină, jurnalist: „Radioul m-a acaparat încă din primele clipe”

Ziua de 13 februarie marchează Ziua internațională a radioului și reprezintă prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946.

Radioul rămâne, în continuare, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audienţă la nivel mondial şi în cel mai scurt timp posibil.

UNESCO insistă pe necesitatea libertății de exprimare și de siguranță a jurnaliștilor. Menţionează, de asemenea, necesitatea de a dispune de accesibilitatea imediată a frecvenţelor radio în momentele esenţiale pentru salvarea de vieţi.

Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată înfiinţarea Zilei mondiale a radioului, potrivit site-ului diamundialradio.org.

Cu prilejul acestei zile, Editiadedimineata.ro a stat de vorbă cu Maria Țoghină, jurnalist și realizator al emisiunii radio „Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități. Printre subiectele abordate, ne-a povestit și cum și-a ales acestă meserie.

Cand si cum v-ati dat seama ca vreti sa faceti radio?

Radioul m-a acaparat inca din primele clipe… la inceputul anilor 90 cand m-am angajat in radio am descoperit un univers sonor in care m-am regasit. Poate si pentru ca am avut sansa de a lucrez cu oameni extraordinari care formau pe atunci familia radioului public.

Daca ar fi sa caracterizati evolutia radio din Romania in ultimul deceniu, cum ati face-o?

In ultimul deceniu radioul a continuat sa se dezvolte, competitia a crescut iar aceasta a generat cresterea calitatii produselor radiofonice in beneficiul ascultatorilor. Prezenta mai mare in zona online a determinat schimbari de abordare, a crescut interactivitatea… si noi la radioul public am modernizat formatele radio, am dezvoltat zona de online si ne-am extins spre zona video cu anumite emisiuni.

 Cea mai mare incredere la nivel european o are radioul. De ce credeti ca oamenii sunt mai deschisi catre stirile radio decat cele tv?

Poate pentru ca sunt mai putin axate pe senzational si monden. Radioul a incercat sa prezinte informatii relevante pentru public intr-un mod dinamic, mentinand coordonatele clasice ale redactarii unei stiri: cine, ce, unde, cand si de ce… pana la urma ne dorim ca ascultatorii sa se raporteze la radio ca la un partener care ii ofera stirile relevante.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol