20 mai 2024, 5:42

Există viață după serviciu? Cum arată ea pentru români. Ce le lipsește angajaților

În viaţa de după birou, angajaţilor români le lipsesc cel mai mult plimbările în natură (51%), interacţiunile sociale cu colegii (29,2%) și participarea la evenimente (31,5%), ar fi concluziile unui sondaj.

Angajaţii îşi reevaluează priorităţile, ca urmare a provocărilor cu care s-au confruntat în ultimii ani, devenind mai atenţi la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală şi, în acelaşi timp, mai conştienţi de importanţa coeziunii echipelor din care fac parte.

Astfel, 53,4% dintre angajaţii români consideră că interacţiunea cu colegii în afara biroului, la job sau în timpul liber, este benefică pentru productivitate şi creşte unitatea echipei, arată un sondaj al dezvoltatorului de birouri Genesis Property, citat de News.ro.

”Angajaţii îşi reevaluează priorităţile, ca urmare a provocărilor cu care s-au confruntat în ultimii ani, devenind mai atenţi la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală şi, în acelaşi timp, mai conştienţi de importanţa coeziunii echipelor din care fac parte. Astfel, 53,4% dintre angajaţii români consideră că interacţiunea cu colegii în afara biroului, la job sau în timpul liber, este benefică pentru productivitate şi creşte unitatea echipei”, arată un sondaj iniţiat în 2022 de Genesis Property în rândul a 1.180 de angajaţi din toată ţara.

Totodată, 90,2% consideră că existenţa unor facilităţi care să stimuleze angajaţii pentru a face activităţi de grup sau în aer liber, în apropierea clădirii de birouri, ar avea efect pozitiv asupra lor la nivel personal, dar şi asupra echipelor.

Importanţa socializării şi a interacţiunii într-un cadru informal cu colegii a devenit tot mai importantă pentru evoluţia profesională şi personală a oamenilor, mai ales în rândul tinerilor care sunt la început de drum în carieră.

63% consideră că existenţa în apropierea biroului a unor parcuri şi spaţii verzi ar ajuta la o mai bună relaţionare cu colegii de birou. Totodată, angajaţii consideră că dacă ar avea în proximitatea zonei unde lucrează restaurante şi cafenele (46%) sau zone dedicate socializării în interiorul clădirilor de birouri (30%) ar reuşi să lege relaţii mai bune cu colegii de birou şi să contribuie astfel la dezvoltarea echipei, mai arată sondajul Genesis Property.

În prezent, 2 angajaţi din 10 declară că nu au în jurul biroului lor nicio facilitate de petrecere a timpului de după program sau de socializare. Alţi 41,4% spun că au restaurante şi cafenele şi tot puţin peste 41% menţionează parcuri şi zone verzi, în timp ce doar 8,8% beneficiază de zone de activităţi recreative. În viaţa de după birou, angajaţilor români le lipsesc cel mai mult plimbările în natură (51%), interacţiunile sociale cu colegii (29,2%) sau participarea la evenimente (31,5%), conform sondajului Genesis Property.

„Nivelul de productivitate la locul de muncă este influenţat în foarte mare măsură de dinamica echipei şi de starea de bine a oamenilor. Vedem că angajaţii români şi-ar dori un spaţiu multifuncţional care cuprinde atât birouri, cât şi facilităţi şi experienţe care să încurajeze interacţiunea şi socializarea, îmbunătăţind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală”, spune Maria Tudorică, comercial real estate manager în cadrul Genesis Property.

Sondajul Genesis Property privind stilul de viaţă în birourile viitorului a fost desfăşurat, la nivel naţional, în aprilie-mai 2022 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.180 de utilizatori de internet din România. Aproape 52% dintre participanţi sunt bărbaţi, aproape 60% au vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar aproape 55% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol