21 septembrie 2020, 5:21

Cine face exitpollurile la alegerile europarlamentare

Pentru anul 2019 Biroul Electoral Central sau BEC așa cum mai este cunoscut a acreditat în vederea realizării sondajelor (exit-poll-uri) de opinie de la părăsirea secțiilor de votare CURS și AVANGARDE. Acestea sunt responsabile la nivel național de alegerile europarlamentare de pe data de 26 mai.

Conform ultimelor date, Biroul Electoral Central a aprobat ca operatorii sondajelor să aibă voie în urma obținerii unei acreditări în apropierea secțiilor de votare (mai exact 500 de metri), toate acestea fără a primi dreptul de a intra efectiv în secții. Responsabilii sondajelor au și interdicții precum cea de a nu se implica în nici un fel la organizare sau desfășurarea alegerilor, ori să tulbure liniștea și ordinea publică.

La scurt timp după finalizare votului (duminică în jurul orei 21:00) datele obținute în urma acestor sondaje vor fi prezentate în același timp de mai multe televiziuni, pagini de știri online și așa mai departe. Simultan cu finalizarea numărătorilor din secțiile de votare, și cei de la BEC vor oferi informațiile primite din teritoriu. Așadar, toate datele inițiale cu trecerea timpului se vor modifica pe pagina oficială a Biroului Electoral Central.

Despre CURS – Centrul de Sociologie Urbană și Regională se știe că a fost achiziționat în anul 2017 de către Iosif Buble un jurnalist care este și fondatorul paginii Știripesurse.ro. În timp ce despre Avangarde se cunoaște faptul că este în proprietatea lui Marius Pieleanu. Conform unor declarații făcute de cel din urmă la un post de televiziune, duminică se preconizează o prezență între 38 respectiv 40%, un procentaj în creștere dacă este să facem comparație cu anul 2014 când la alegerile europarlamentare prezența la secțiile de votare a fost de 32,4%.

Pentru mai multe informații accesați decizia oficială a Biroului Electoral Central aici.

Sursă foto cover: periodicoelrumano.es


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.