5 decembrie 2023, 16:57

EXODUL DIN KABUL. Haos, panică și morți pe aeroport VIDEO

Talibanii au preluat din nou puterea la Kabul, Afganistanul este în mâinile lor, după 20 de ani de strădanii deșarte ale americanilor și ale aliaților lor, de a-i îndepărta de la putere și de a aduce normalitatea în această țară. Cum era de așteptat, s-au instalat haosul și panica, iar acum asistăm la operațiunea ”scapă cine poate” din infernul afgan.

Cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, au declarat trei martori, citaţi de Reuters.

Un martor a spus că a văzut corpurile a cinci persoane fiind luate de un vehicul, iar un altul a afirmat că nu este clar dacă victimele fuseseră ucise de focuri de armă sau au murit din cauza busculadei create.

În zorii zilei de luni, sute de afgani au invadat pistele aeroportului din Kabul, încercând să obţină un loc în ultimele zboruri comerciale pentru a părăsi Afganistanul. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

”Este aeroportul nostru, dar vedem diplomaţi care sunt evacuaţi, în timp ce noi aşteptăm, în completă incertitudine”, a declarat Rakhshanda Jilali, o activistă pentru drepturile omului care încearcă să ajungă în Pakistan.

Pentru a calma haosul de la aeroportul din Kabul, forţele americane au tras luni focuri de armă în aer.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm intens în weekend la Kabul.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ”trebuie să li se permită să facă acest lucru”, au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani că trebuie să dea dovadă de ”responsabilitate” în această privinţă.

Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea, a anunţat luni Autoritatea aviaţiei civile din Afganistan (ACAA).

”Nu vor exista zboruri comerciale care să plece de pe aeroportul Hamid Karzai, pentru a preveni jafurile. Vă rugăm să nu vă grăbiţi spre aeroport”, a precizat aceasta într-un mesaj transmis presei.

De asemenea, într-un anunţ adresat aviatorilor pe site-ul său, ACAA a recomandat avioanelor în tranzit să se reorienteze, precizând că spaţiul aerian al Kabulului a fost eliberat pentru militari şi că orice tranzit prin spaţiul aerian al Kabulului va fi necontrolat. Autoritatea a alertat în acest sens şi regiunile de informare a zborurilor din jur care controlează spaţiul aerian, relatează Reuters. Regiunea de informare a zborurilor din Kabul acoperă întregul Afganistan.

Site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a precizat pe contul său de Twitter că un zbor Air India de la Chicago la Delhi şi-a schimbat cursul şi a ieşit din spaţiul aerian al Afganistanului la scurt timp după ce a intrat, în timp ce un zbor Terra Avia de la Baku la Delhi şi-a schimbat, de asemenea, cursul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol