25 aprilie 2024, 16:58

Experiență unică pentru iubitorii de animale. Unde puteți fotografia zilele acestea cele mai frumoase păsări

Iubitorii de natură sunt invitați să participe pe 15 aprilie la tururile ornitologice gratuite organizate în Parcul Natural Delta Văcăreşti din Capitală.

Programul de explorare a deltei începe de la ora 8:00 dimineaţa până la ora 13:00, iar intrarea se face pe lângă complexul Asmita Gardens, de unde participanții sunt preluaţi de voluntari  și angajați ai parcului. Un tur  durează între 60 şi 80 de minute şi parcurge traseul amenajat în cadrul proiectul „Păsările Oraşului”.

Societatea Ornitologică Română (SOR) își propune să înveţe participanţii cum să recunoască speciile comune de păsări pe care le pot întâlni in zonă, dar şi cum le pot ajuta, ce hrană preferă și ce tip de cuiburi construiesc acestea.

sursa: natgeo.ro

sursa: natgeo.ro

„La Bucureşti, deja devine tradiţie ca, de Ziua Păsărilor, să ieşim în Văcăreşti. Anul acesta venim cu o ofertă de tururi ornitologice gratuite, pentru copii şi adulţi, începători sau avansaţi. Ştiu, Ziua Păsărilor a trecut, a fost pe 1 aprilie, dar atunci nu puteam intra cu oameni în parc. În urma topirii accelerate a zăpezii, ne era imposibil să organizăm tururi aici, cărările ar fi devenit orezării”, afirmă Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al SOR, potrivit promptmedia.ro.

„În urma proiectului ‘Păsările Oraşului’, pe care l-am derulat cu susţinerea companiei Enel, păsările au beneficiat de hrănitori pe timp de iarnă şi de mai multe cuiburi artificiale în parc. Oamenii beneficiază acum de un foişor de unde pot urmări paradele nupţiale la păsările de apă, dar şi de panouri informative cu speciile cel mai des întâlnite la noi în sit. Toată lumea ştie cum arată o coţofană, dar nu toţi ştiu că specia asta îşi construieşte cuiburi cu acoperiş. Am auzit cu toţii ceva despre o pitulice, dar puţini reuşesc să o vadă sau să o recunoască după tril.

sursa: natgeo.ro

Anul acesta vom avea ghizi care se vor ocupa special de identificarea păsărilor cu ajutorul sunetelor. Ne ajută vicepreşedintele SOR, Florin Chirilă, cel mai tânăr biolog din departamentul de conservare al SOR – Dani Drăgan, biologul Paul Ţibu şi colegul Silviu Panţâru de la sucursala bucureşteană a SOR. Ne propunem să ne distrăm alături de oameni, să îi facem să se reconecteze la natură, să le arătăm că Bucureştiul are mai multe păsări decât ciorile, porumbeii şi vrăbiile de care ştim cu toţii”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Parcul Văcărești este cea mai bună destinaţie de observarea a păsărilor din Capitală, potrivit  SOR, organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol