2 martie 2024, 16:03

Expert CIA: Rusia a reușit să infiltreze agenți în Germania pe toate nivelurile

Ultimul scandal de spionaj din Germania nu l-a surprins pe expertul CIA John Sipher. El se declară îngrijorat că un angajat de top din serviciul secret german BND furniza informații clasificate către Moscova.

El susține că mai multe servicii de informații din cadrul NATO avertizează de mai mult timp că există riscul ca agenții germani să furnizeze informații către Rusia.

Sipher este considerat unul dintre experții de top din zona intelligence din SUA. El a activat timp de 28 de ani în pregătirea agenților și a ocupat funcții de conducere în cadrul direcțiilor de contraspionaj din CIA. Printre altele, el a coordonat și câteva operațiuni de risc ridicat la Moscova.

Într-un interviu acordat revistei germane Focus, Sipher avertizează că rușii au reușit să penetreze structurile de intelligence și de conducere din Germania.

“Nu sunt deloc suprins. Rușii nu fac rabat de timp sau efort când vine vorba de penetrarea instituțiilor germane. Serviciile secrete ruse au profitat de atmosfera precară din cadrul contraspionajului german. Cu siguranță nici alte servicii secrete occidentale nu au fost surprinse.

Ele sunt convinse că rușii au reușit să infiltreze agenți în serviciile secrete germane și în Guvernul german. Acesta este unul dintre motivele pentru care CIA și alte servicii de informații evită să colaboreze cu nemții în chestiuni legate de Rusia. Există această teamă că spionii germani livrează informații către Moscova”.

Spionajul german, arogant, birocratic și incompetent

Sipher a acuzat în trecut că serviciile secrete germane sunt ”arogante, birocratice și incompetente”.

“Guvernul german nu vrea să supere Rusia. În chestiuni legate de Moscova, BND pur și simplu nu poate fi luat în serios. Nemții nu au fost nici pe departe cooperanți. CIA nu a reușit să inițieze o cooperare cu BND în chestiuni legate de Rusia”, a mai spus expertul.

El a incercat să explice și modul în care serviciile secrete reușesc să corupă agenți ai altor servicii.

“Serviciile de informații știu cum să motiveze oamenii cu diferiți factori. Începând de la ego până la bani și ideologii. Serviciile de informații știu cum să adune pas cu pas informații personale de la agenții germani.

Știu totul despre viața lor privată, orientările lor politice și problemele personale. Slăbiciunile vor fi apoi exploatate. Rușii sunt profesioniști și au și mijloacele necesare pentru a recruta agenți în instituțiile germane, mai ales că nu există aproape nicio rezistență în materie de contraspionaj.

Rusia are nenumărați agenți în Germania. Unii cu statut diplomatic, alții cu acoperire de oameni de afaceri. Aceștia la rândul lor recrutează agenți cu oferte financiare generoase”, a mai punctat acesta.

Atmosfera de lucru din cadrul BND, deteriorată

Expertul nu exclude ipoteza ca atmosfera de lucru din cadrul BND să se fi deteriorat considerabil.

“Când un om de încredere este deconspirat a fi un spion al unui serviciu secret ostil, atunci climatul de lucru se deterioreaza rapid. CIA a trecut prin așa ceva în 1994, când agentul Aldrich Ames a fost deconspirat a fi agent KGB infiltrat în instituția din SUA. A fost o atmosferă de neîncredere totală.

Apoi au urmat reforme care au permis FBI să analizeze munca celor de la CIA. Poate dura ani până când această ruptură de încredere poate fi restabilită. Partea bună este că de atunci CIA a tratat aceste amenințări cu maximă seriozitate. S-au luat măsuri care să ne protejeze de astfel de atacuri în viitor”, a încheiat expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol