3 ianuarie 2023, 14:21

Explozie puternică la Istanbul, pe celebra stradă pietonală Istiklal VIDEO

Cel puțin 4 persoane și-a pierdut viața, iar altele au fost rănite duminică după-masă, când pe celebra stradă pietonală din Istanbul, Istiklal, s-a produs o explozie puternică.

Explozia a avut loc la ora locală 16:20 (adică la 15:20, ora României). La fața locului s-au deplasat ambulanțe și mașini de pompieri. Explozia s-a produs în centrul străzii pietonale, iar persoanele aflate în apropierea locului exploziei au fugit panicate, potrivit imaginilor difuzate de posturile turce de televiziune.

 

Postul public de televiziune TRT și altele arată ambulanțe și mașini de poliție care se deplasează la fața locului, în districtul Beyoglu.

Agenția de presă Anadolu afirmă că deocamdată cauzele exploziei nu sunt cunoscute.

UPDATE

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de la Istanbul a ucis 6 persoane și rănite peste 50 și a fost provocată de o bombă. Erdogan a mai spus că aceia care îndreaptă terorismul împotriva națiunii turce vor eșua.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsã în zona pietonalã Istiklal din Istanbul și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, precum și circumstanțele producerii incidentului, anunță instituția într-un comunicat de presă.
”Nu au fost identificați cetățeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”, se precizează în document.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 , apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al oficiului consular: +90 533 5420695.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj postat pe Tweeter condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane în urma exploziei din Istanbul.

”Suntem profund întristați de veștile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie și însănătoșire grabnică celor răniți. România este alături de poporul turc în aceste momente dificile”, a scrie președintele.

UPDATE

Atentatul terorist cu bombă comis duminică după-amiază pe artera comercială Istiklal din centrul metropolei turce Istanbul a fost executat de o femeie, a declarat la o conferinţă de presă vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de agerpres.ro.

”Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”, a spus vicepreşedintele turc la o conferinţă de presă, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menţionând doar că aceasta a detonat bomba.

”Avem până în prezent în total şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”, a mai spus Oktay, după ce bilanţul comunicat anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan era de şase morţi şi 53 de răniţi.

Atacul a avut loc la ora locală 16:20 pe artera comercială Istiklal, situată aproape de Piaţa Taksim. Această arteră este la orice oră în timpul zilei foarte frecventată, inclusiv de turişti străini.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol