28 aprilie 2024, 2:22

Expoziţia „Fenomenul Piteşti – Adevărata faţă a Comunismului în România” s-a deschis la Memorialul Revoluţiei din Timişoara

Expoziţia „Fenomenul Piteşti – Adevărata faţă a Comunismului în România” s-a deschis, astăzi, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara. În perioada 9 martie – 2 mai 2024 Memorialul Revoluției din Timișoara, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal prezintă această expoziție itinerantă.

Expoziția este bilingvă (română/engleză) și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților timișoreni care au trecut prin Fenomenul Pitesti şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.

Aceasta prezintă cronologia acţiunilor violente desfăşurate de regimul comunist la închisoarea Piteşti, unde peste 600 de studenţi au fost torturaţi. Vizitatorii pot vedea şi obiecte originale, spune preşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei din Timişoara”, Gino Rado.

Gino Rado: Această expoziţie conţine multe obiecte cu un impact puternic emoţional. Avem, de exemplu, expuse paturile supraetajate ale celulelor, chiar o uşă de celulă, obiecte personale ale unor deţinuţi politici din închisoare. Avem chiar zeghe, adică acea uniformă tipică a celor care erau deţinuţi acolo. Totul creat în asemenea mod încât să încerce să transmită acele sentimente, acele emoţii puternice prin care să se înţeleagă de fapt prin ce au trecut aceşti deţinuţi politici în acea închisoare a groazei.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Memorialul Piteşti, Penitenciarul Jilava şi Muzeul Naţional Brukenthal şi va rămâne deschisă până la începutul lunii, transmite Radio România Timişoara.

Ziua de 9 martie are o însemnătate deosebită atât pentru istoria închisorilor politice, cât și pentru victimele evenimentelor din 1989, fiind Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava – Fortul 13. Expoziția prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949-1951.

Cunoscută azi drept „Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor.

Sinistra acțiune a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați.

Foto: Memorialul Închisoarea Piteşti


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol