4 aprilie 2020, 8:31

Expoziție de „artă în afara normelor”, la Cluj: Principalul mesaj e pe partea educaţională

Zilele acestea are loc la Cluj o expoziție de 258 de lucrări de pictură şi sculptură mică, lucrări de „artă în afara normelor”, prezentate de Salonul internaţional de artă populară contemporană şi Outsider Art by Dimişcă.

Organizatorul expoziţiei, Anca Ciubăncan, a declarat vineri, că prin acest tip de expoziţii doreşte, printre altele, să familiarizeze publicul din România cu ceea ce se numeşte „arta brută”.

Este o expoziţie pusă la dispoziţie de către Camera de comerţ româno-suedeză, al cărei preşedinte sunt eu, în colaborare cu clusterul RoArtCluster, al artiştilor plastici din România. Este un proiect promovat şi iniţiat de către Camera de comerţ româno-suedeză, iar consulul onorific al Regatului Suediei la Cluj, Carl Widell, sprijină proiectele Camerei noastre. Noi promovăm artiştii români şi internaţionali prin diferite proiecte şi programe pe care le iniţiem, iar aceste proiecte creează punţi economice, culturale etc în lume. Curatorul expoziţiei, Laurenţiu Dimişcă, are o fundaţie de Ousider Art şi, de-a lungul anilor, a făcut aceste tipuri de lucrări cu diferiţi pictori pe partea de artă brută; are o colecţie de aproximativ 500 de lucrări, dintre care, la Cluj, sunt prezente 258. E vorba de peste 80 de artişti din Suedia, Franţa, Cuba, Norvegia, Mexic, Grecia, România, Republica Moldova, Australia„, a spus Anca Ciubăncan, potrivit agerpres.ro.

Potrivit acesteia, pe lângă publicul larg, vizaţi sunt şi elevii de la liceele de artă.

Arta brută, în România, nu este prea cunoscută şi promovată şi vrem să explicăm şi copiilor ce este aceasta. Este o artă nonconformistă şi este marginalizată, este artă în afara normelor, nu este kitsch. Noi încercăm să şi educăm publicul şi vom face şi ateliere cu elevii de la liceele de artă. Principalul mesaj e pe partea educaţională„, a menţionat Anca Ciubăncan.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 21 septembrie, la mansarda Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.