19 mai 2024, 4:03

Cea mai importantă expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește până la 28 mai cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner (1903-1966).

Retrospectiva a fost inclusă în programul cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

Născut la Piatra Neamț, Brauner s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene și a devenit „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu un ochi enucleat, iar pierderea accidentală a globului ocular avea să survină câțiva ani mai târziu.

La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando, această expoziție retrospectivă își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine.
Curatoarea a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.
„Victor Brauner: Invenții și magie”, cea mai importantă expoziție retrospectivă din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Centre Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și al Fondation du Judaïsme Français.
Programul de mediere asociat expoziției va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite în școli și alte activități menite să introducă și să explice viața și opera lui Brauner pentru diferite categorii de public. Programul de mediere a fost elaborat în parteneriat de către Fundația Art Encounters – Muzeul Național de Artă Timișoara – Institutul Francez din România.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol