Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 24 mai 2023, de la ora 17:00, în sala Irina Nicolau (str. Monetăriei, nr. 3), la vernisajul expoziției temporare Păstorit contemporan. Un patrimoniu, mai multe dileme, deschisă în perioada 24 mai – 6 august 2023.
Expoziția – bazată pe material documentar rezultat în urma cercetărilor de teren realizate de o echipă de cercetători ai muzeului între anii 2016 – 2022 în zonele: Dobrogea (Delta Dunării), Transilvania (Sibiu, Brașov), Maramureș și Bucovina – este organizată în cadrul proiectului cultural PĂSTORIT 2.1. OAIA HAI-HUI, derulat în februarie – noiembrie 2023, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.
În 2016, M.N.Ț.R. invita publicul bucureștean la o altă expoziție tematică („DRUMUL OII, ULTIMUL EPISOD? 300 de oi, 100 de zile, 1400 km”), care prelua mesajul inițiatorilor proiectului „Transhumanța 2013”, realizat de Fundația „Pasterstwo Transhumancyjne” din Polonia și Asociația Transhumanța 2013 din România. A fost pretextul și introducerea pentru un proiect cultural amplu prin care Muzeul își propunea să pună în dezbatere, pentru un public larg, păstoritul contemporan, constrâns să-și găsească o cale viabilă printre cutumele moștenite, statisticile oficiale și politicile agricole europene.
În contextul schimbărilor climatice actuale, păstoritul tradițional reprezintă încă un mod de viață neinvaziv și nedistructiv. Păstorii au învățat de-a lungul timpului să se adapteze la toate condițiile mediului în care își duc existența, de aceea cunoștințele lor sunt valoroase pentru asigurarea continuității îndeletnicirii lor, dar și pentru o utilizare sustenabilă a resurselor naturale. Dar cum și-au pus amprenta modificările de mediu, dar și cele sociale, culturale ori politice asupra păstoritului din România?
Împreună cu partenerii săi, M.N.Ț.R. și-a propus să întoarcă pe toate fețele zestrea și povestea oii și, folosindu-se de mijloacele muzeografiei, să propună o expoziție – manifest în folosul păstoritului contemporan.
Vă chemăm să pornim la drum, specialiști și public, însoțind personajele noastre principale – păstorii, oile, câinii și, de ce nu, măgarii – într-o explorare (subiectivă) pentru a afla, la capătul ei, dacă printre atâtea prefaceri și obstacole (criza resurselor, întărirea granițelor, înăsprirea legislației, schimbarea regimurilor de proprietate, schimbările climatice) păstoritul de astăzi își mai găsește locul, rostul și profitul în viitor.
Vă promitem o incursiune bine documentată asupra oportunităților și vulnerabilităților domeniului, într-o manieră interactivă. Artefactele ce sugerează măreția vremurilor nu de mult timp apuse ale păstoritului tradițional (provenite mai puțin din colecțiile muzeului și mai mult din colecții private sau chiar împrumutate de la crescătorii de animale pentru perioada derulării expoziției) vor intra într-un dialog – susținut și de mijloacele tehnologiei moderne – cu elemente specifice modului în care creșterea oilor s-a adaptat cerințelor secolului al XXI-lea: ferma, procesarea mecanică a laptelui, distribuția produselor la nivel european și extra-comunitar, mărci înregistrate etc. Păstoritul contemporan – moștenitor al unui patrimoniu extrem de important și al unei istorii milenare – are de rezolvat, la tot pasul, dileme existențiale care, direct sau indirect, au consecințe pentru viitor la nivelul întregii societăți.
În expunere se vor regăsi obiecte care pot fi explorate senzorial, dar și elemente care îndeamnă la meditație, căutare și interogare care sperăm să fie suficient de atractive și pentru publicul tânăr, deosebit de deschis unor astfel de experiențe și foarte puțin familiarizat cu domeniul explorat de noi.
Pe toată durata expoziției vor fi organizate și evenimente conexe adresate unor categorii și generații diferite de public (copii, adolescenți, adulți): conferințe științifice sau destinate publicului larg, numeroase ateliere tematice de creativitate pentru copii și ateliere senzoriale.
Muzicienii Călin Torsan și Juan Carlos Negretti vor anima atmosfera la vernisaj printr-un concert original, re/interpretând creativ prin filtrul artistic propriu elemente ale folclorului pastoral muzical pentru a ne oferi câteva mostre de sonorități pastorale.
„Societatea modernă, definită de flux (de informații, de oameni, de resurse) și de mișcare, are multe de învățat de la pastoralismul contemporan. Creșterea oilor a fost întotdeauna caracterizată de mobilitate, de forțarea granițelor, de rețele extinse, de adaptabilitatea practicilor sociale și de integrarea continuă a dezvoltării tehnologice. Ciobanii au o viziune pe termen lung asupra bunăstării animalelor, a prosperității gospodăriei și a utilizării responsabile a resurselor de mediu, știind cum să se deplaseze sezonier în căutarea unor condiții optime pentru performanțe mai bune. În acest context, moștenirea și experiența păstoritului pot fi o bună sursă de inspirație pentru lumea de mâine. Expoziția pe care o propunem oferă o privire de ansamblu asupra acestui univers pastoral și își propune să ne reamintească de un patrimoniu românesc bogat și accesibil.”
(Anca Raluca Majaru – curator expoziție)
Expoziție organizată în parteneriat cu:
ȘMAG – Gusturi locale din Țara Bârsei, Cooperativă Agricolă
Asociația ARCHE
Fundația „Pasterstwo Transhumancyjne” (Polonia)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
PATRIMONIUL LUI IVAN PATZAICHIN
24 mai – 6 august 2023, Sala Tancred Bănăţeanu
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează miercuri, 24 mai, începând cu ora 18:30, în sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, vernisajul care deschide expoziția „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin”.
Concepută de Teodor Frolu, partenerul lui Ivan și co-fondator al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, expoziția multimedia revizitează fragmente din parcursul marelui campion olimpic și mondial la canoe, Ivan Patzaichin.
Campionul inspirat de patrimoniul cultural și natural de acasă, din Delta Dunării, Ivan Patzaichin, a inspirat la rândul său un ecosistem întreg de creatori și experți din diferite domenii care, în ultima decadă, au colaborat și creat într-un efort comun de a utiliza arta în comunicarea de mesaje publice esențiale despre mediu, natură și societate.
Prezentată între 24 mai și 6 august la Muzeul Țăranului, expoziția reunește o serie de artiști și creatori contemporani care au lucrat îndeaproape cu Ivan Patzaichin, dintre care îi reamintim pe:
Teodor Graur, Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Oláh Gyárfás, Dan Vezentan, Dan Perjovschi, Matei Câlția, Alex Talambă, Alina Șerban, Bogdan Iancu, Monica Stroe, Sorin Istudor, Kalliopi Dimou, Esenghiul Abdul, Nicolas Triboi, Nicu Ilfoveanu, Dragoș Asaftei, Dragoș Lumpan, Emi Gheorghe, Oana Radu Turcu, Mani Gutău, Ana Preda, Charlie Ottley, Hypno, Electric Brother, Rusalka, Subcarpați și partenerii tradiționali ai ecosistemului creativ PATZAIKIN.
În jurul lui Ivan s-a creat un nou tip de patrimoniu cultural, iar mărturii ale acestei vaste moșteniri, care se extinde de la rădăcinile lui Ivan în Mila 23, micul sat din inima verde-albastră a Deltei Dunării, la perioada de activitate sportivă și la cea de antreprenor social, alături de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, de parteneri și colaboratori, sunt prezentate cu prilejul expoziției, pregătită în anticiparea lansării muzeului „Ivan Patzaichin”, care se ridică anul acesta la Mila 23.
Informații suplimentare despre expoziție și evenimentele conexe sunt disponibile în website-ul rowmania.ro și pe paginile de social media ale echipei Rowmania și PATZAIKIN.
Evenimentul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, The Institute, Romanian Design Week, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Uniunea Arhitecților din România (UAR) prin Revista Arhitectura, Revista Zeppelin, Modernism punct ro, cu sprijinul Aqua Carpatica.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România (OAR) prin Timbrul de Arhitectură. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiect finanțat de Kaufland România prin campania Implicarea face diferența.
TRADIȚII MACEDONENE
25 mai – 7 iunie 2023, Sala Acvariu
Asociația Macedonenilor din România (AMR) organizează joi, 25 mai 2023, ora 18.00, evenimentul „Tradiții Macedonene”. Acțiunea are loc la Muzeul Național al Țăranului Român, strada Monetăriei 3, Sector 1, București.
Evenimentul va cuprinde o expoziție de fotografie documentară cu tradițiile de nuntă din cadrul Festivalului Nunții din Galicnick, recunoscut în întreaga lume pentru autenticitate și frumusețe, dar și lansarea volumului: „Peste veacuri” – album de fotografie – autor Bogdan Dănescu. Pentru iubitorii tradițiilor culinare macedonene vor fi prezente volumele: „Carte de bucate macedonene”, „Călătorie prin bucătăria macedoneană” ale autorului Marjan Mihajlov. Mai mult decât atât, vor fi expuse covoare și ustensile din viața de zi cu zi a familiilor macedonene.
La eveniment vor participa membri simpatizanți ai AMR și reprezentanții asociației.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 7 iunie, între orele 10.00 – 18.00. Lunea și sărbătorile legale este închis.
Asociația Macedonenilor din România este organizația prin intermediul căreia comunitatea cetățenilor români de etnie macedoneană participă la viața socială și politică din România. Asociația se bucură de susținere internă și internațională, promovând activ interesele macedonenilor din România, contribuind direct la cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor etnicilor macedoneni din România. În plan național și internațional, Asociația promovează interculturalismul, îmbogățind zestrea culturală pe care o avem în comun.
ALEXANDRU TZIGARA-SAMURCAȘ – ÎNTEMEIETORUL MUZEULUI NAȚIONAL
24 noiembrie 2022 – 6 august 2023, în spațiile expoziției permanente
Expoziția Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național, care s-a deschis la sfârşit de noiembrie 2022, la Muzeul Național al Țăranului Român, s-a bucurat de un mare succes, fiind vizitată de peste 10.000 de persoane, acest fapt conducând la decizia de a prelungi perioada de vizitare până în 6 august 2023.
Deschisă în clădirea-monument istoric, în spațiile expoziției permanente, la etajul 1, intrarea din Șoseaua Kiseleff, expoziția celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român care, prin acest eveniment, evocă și omagiază personalitatea marcantă în cadrul culturii naționale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.
Istoric de artă, întemeietor al muzeografiei românești, publicist în sfera culturală și fin intelectual format în spirit european, precum și un mare iubitor al artei naționale, acesta lasă posterității o vastă operă publicistică, memorială, dar și un bogat patrimoniu material, de artă țărănească și artă religioasă, reunit în colecțiile Muzeului de la Șosea.
Personalitatea sa, animată de o credință fermă în valoarea estetică a artei românești, a coagulat în jurul său figuri de seamă ale vieții culturale, politice și științifice din România, dar și oameni simpli, care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului muzeal. Casa Regală l-a sprijinit în mod constant în eforturile depuse de-a lungul întregii vieți de punere în valoare a moștenirii culturale a poporului său.
Expoziția aduce în fața publicului obiecte reprezentative pentru arta națională, culese din teren și fotografiate de însuși Al. Tzigara-Samurcaș în timpul campaniilor sale de cercetare etnografică, de repertoriere și documentare a obiectelor care vor alcătui patrimoniul muzeal. O serie de fotografii prezintă imagini surprinse în expoziția de bază a Muzeului de la Șosea, precum și în expozițiile temporare, internaționale, din timpul directoratului său.
Alexandru Tzigara-Samurcaș publica, în anul 1936, lucrarea Muzeografie românească, operă de o extraordinară importanță, primul tratat științific românesc dedicat acestui domeniu. Tratatul adună laolaltă o serie de texte scrise de-a lungul timpului, care relevă ampla și moderna viziune muzeografică a întemeietorului Muzeului Național, prezentă încă dinaintea momentului ridicării edificiului muzeal.
Clădirea muzeului pe care l-a înființat a fost de la început proiectată conform funcțiunilor gândite de el, concurând cu cele mai moderne muzee europene ale vremii, prin soluțiile adoptate la nivel arhitectural, de amenajare, expunere și conservare.
Expunerea casei meșterului gorjean Antonie Mogoș într-una din sălile Muzeului de la Șosea a reprezentat un gest de excelență, curaj și unicitate în muzeografia europeană. Demersul vizionar al lui Alexandru Tzigara-Samurcaș îl va determina, în 1936, pe Konrad Hahm, directorul muzeului din Berlin, să facă o paralelă cu modul de etalare a renumitului Altar al lui Zeus din Pergam: „în mijlocul unei săli încăpătoare, simplă, dar plină de lumină, se înalță o clădire ca un altar. Nu este un templu antic de marmură, ci o simplă casă țărănească de lemn”.
Alături de piese reprezentative din colecțiile moștenite de Muzeul Național al Țăranului Român de la părintele său fondator, sunt expuse obiecte personale ale lui Alexandru Tzigara-Samurcaș (aflate în colecția familiei Tudor și Maria Berza), care completează portretul celui care a fost întemeietorul Muzeului de la Șosea.
Expoziția va putea fi vizitată până la 6 august 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni și marți este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei.
Muzeul Copilăriei în Vreme de Război în premieră la București
12 mai – 12 iunie 2023
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță invitarea în premieră, în România, a expoziției itinerante curatoriată de către War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, singurul muzeu din lume dedicat memoriei copilăriei afectate de experiența războiului.
Expoziția LISTEN / ASCULTĂ este găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, la Sala Noua Galerie, și a fost inaugurată pe 12 mai 2023.
Creat de niște tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum/Muzeul Copilăriei în Vreme de Război și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția mult-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.
Expoziția de la București, deschisă pentru vizitatori între 12 mai și 12 iunie 2023, include poveștile emoționante și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.
Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența celor mici. Pe lângă expoziții și activități de cercetare, muzeul a dezvoltat și implementat o gamă largă de programe educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului privind importanța păcii și a asumării responsabilității pentru menținerea păcii. Educatorii muzeului lucrează anual cu peste 5.000 de copii, atât online cât și fizic.
În timpul expunerii de la București, echipa Asociației Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, va susține ateliere dedicate copiilor români și ucraineni.
Mai multe informații despre ateliere vor fi disponibile în curând pe evenimentul de Facebook al expoziției.
Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
Eveniment co-finanțat de AFCN, Unicredit Bank, Seneca Anticafe și coaliția Care for Ukraine (Confederația Globală Care, Fundația Sera România și FONPC).
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Asociația Dadece, Digital Art, Phoenix Media, Premium Rent, The Institute
Comunicare proiect: Connect Media
Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!
26 – 28 mai 2023, orele 10.00 – 19.00
Asociația Urban Events organizează Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, desfășurat în curtea interioară a Muzeului Naţional al Țăranului Român din București, în perioada 26 – 28 mai 2023. Intrarea este liberă, iar accesul se face prin str. Monetăriei.
De la 10.00 dimineața până seara, în curtea muzeului vor fi: târgoveți şi artizani, meșteri şi negustori, producători cu preparate tradiționale şi podoabe, obiecte vechi şi ateliere de creativitate pentru copiii mai mari sau mai mici.
Vor fi prezenți, cu multe şi felurite obiecte tradiționale: cioplitori în lemn, țesătoare, tineri artizani, cusătorese, împletitoare, iconari, pictori etc. Pe negustorii de antichități îi veți întâlni în curtea interioară cu: țesături, mobilier țărănesc, carte veche, ceramică şi porțelanuri, obiecte specifice unei gospodării țărănești, podoabe şi felurite obiecte de artă.
Se pot târgui: brânzeturi proaspete, prăjituri de casă, turtă dulce, miere şi produse apicole, fructe și legume de sezon, sirop de cătină și palincă, limonadă și cătină, baclava și sarailii, dulcețuri și zacuște, suc de mere și aronia.
La fața locului, pentru pofticioși, preparatele românești la grătar și la ceaun se servesc cu lipie dâmbovițeană: sărmăluțe, frigărui, gulaș, ardei umpluți, piept de curcan, legume la grătar, mâncărică de ciuperci cu mărar și mămăliguță, dar și șuberec, kürtőskalács și langoși.
Vă așteptăm la sfârșit de săptămână în curtea MNȚR la o nouă ediție Piața Țărănească!
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today
——-
Muzeul Național al Țăranului Român
Șoseaua Kiseleff, nr. 3, București
tel. 021.317.96.61
[email protected]
www.muzeultaranuluiroman.ro
facebook.com/MuzeulTaranului
instagram.com/peasantmuseum
Comentariile sunt oprite pentru acest articol