5 septembrie 2023, 12:57

Expunerea secretelor inteligenței artificiale – similară expunerii secretelor pentru fabricarea unei arme nucleare?

Compania-mamă a Facebook, Meta, a hotărât să deschidă accesul la noul său model de inteligență arificială (LLM), Llama 2, care va fi astfel gratuit pentru cercetare și utilizarea în scopuri comerciale. Compania lansează o suită de modele de inteligență artificială, care includ versiuni ale LLaMA 2 în diferite formate, precum și o versiune chatbot a modelului de inteligență artificială, similar ChatGPT.

Filosofia din spatele deciziei Meta de a lansa un model de inteligență artificială open-source este că, oferind posibilitatea dezvoltatorilor și companiilor să experimenteze liber cu un astfel de produs, Meta va învăța lecții importante despre cum să-și facă modelele mai sigure, mai puțin părtinitoare și mai eficiente.

Unii experți au avertizat că oferirea modelelor de inteligență artificială publicului larg în format open-source ar putea duce la utilizarea tehnologiei în scopuri rău intenționate. O expertă în inteligență artificială chiar a asemănat strategia open-source a companiei Meta cu expunerea secretelor pentru fabricarea unei arme nucleare.

Meta speră că lansarea LLaMA 2 și oferirea lui gratuită pentru oricine, cu scopul de a construi produse comerciale, va ajuta compania să recupereze decalajul față de competitori precum Google.

În același timp, angajamentul Meta de a permite accesul publicului larg la modelul său de inteligență artificială le poate permite cercetătorilor să studieze aspectele negative ale unor astfel de modele, precum partizanatul, ineficiența, sau vulnerabilitățile de securitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol