22 august 2023, 16:27

„F-16 este în Ucraina”. Piloții ucraineni au început antrenamentele pe aceste aparate

Piloții ucraineni au început antrenamentele comune pe avioanele de luptă F-16, cu instructori americani, în Ucraina, potrivit Kievului , transmite CNN.

Alături de piloți mai sunt antrenați ingineri și tehnicieni.

Mai mult, cursanții primesc totodată și lecții de engleză pentru a stăpâni terminologia tehnică, „întrucât nivelul de bază al limbii engleze nu este suficient”.

„F-16 este în Ucraina. A aterizat pe aerodromurile noastre, am efectuat antrenament în comun cu piloții F-16… În urmă cu o zi, doi dintre piloții mei au fost testați de instructori americani”, a declarat comandantul Forțelor aeriene ucrainene, Oleksandr Oleșciuk, la televiziunea de stat.

Deși perioada totală de antrenament este de 32 de luni, „s-a decis că această clasă de piloți va putea conduce aeronavele F-16 în 4 luni”.

Programul de antrenament F-16 este sprijinit de o coaliție formată din 11 țări NATO, printre care și România, și a avut nevoie de aprobare din partea Washingtonului, întrucât avioanele sunt tehnologie americană.

Mai multe avioane F-16 vin din Olanda și Danemarca

Danemarca și Olanda au preluat conducerea programului de instruire a piloților ucraineni pe F-16, în timp ce SUA continuă să lucreze cu alte state pentru a vedea cine poate furniza aparatele necesare Ucrainei.

Danemarca va dona Ucrainei 19 avioane de vânătoare de tip F-16, a anunţat duminică premierul danez Mette Frederiksen la conferinţa de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la baza aeriană din Skrydstrup.

Frederiksen şi-a exprimat speranţa că Danemarca va putea livra Ucrainei şase avioane F-16 în preajma Anului Nou şi încă cinci pe parcursul anului 2024.

Președintele Zelenski a vorbit încă de și mai multe aparate F-16 furnizate Ucrainei de cele două țări și a înaintat cifra de 42 de aparate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol