21 iunie 2024, 3:34

Fabrică de bebeluși în Creta. Tinere din România și Moldova, forțate să devină mame-surogat

Nouă persoane, între care și o româncă, au fost arestate în Creta, iar altele sunt date în urmărire internațională, fiind acuzate de crearea unei rețele internaționale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, conform presei elene.

Zeci de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate, multe fiind însărcinate.

Prețul „vânzării unui bebeluș” era cuprins între 70.000 și 120.000 de euro

Prețul „vânzării unui bebeluș” era cuprins între 70.000 și 120.000 de euro, iar clienții erau cupluri fără copii care nu îndeplineau condițiile pentru fertizilizare in vitro, cupluri de persoane de același sex sau bărbați singuri.

Ca urmare a informațiilor inițiale primite de la Asociația RoOmenia – Voluntari în Europa și a datelor colectate din cercetări online, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică ECLER a contribuit, alături de INTERPOL, la destructurarea unei rețele internaționale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat.

Cele 9 persoane care au fost arestate în Creta, printre care și o româncă, iar altele date în urmărire internațională, sunt reținute sub suspiciunea comiterii a cel puțin 10 infracțiuni: constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.

30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia

30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină.

O clinică medicală din Creta și personalul său sunt investigate pe fondul suspiciunilor că ar fi funcționat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale.

Un cunoscut medic ginecolog coordona grupul infracțional. O româncă, printre arestați

Printre cele 9 persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania care coordona grupul infracțional, medici, personalul clinicii, o femeie din România și două femei din Georgia. Alte două femei din Republica Moldova sunt date în urmărire internațională, în timp ce lucrările de cercetare pentru a se stabili întinderea activităților infracționale continuă.

Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro și adopția ilegală de bebeluși.

Grupul infracțional organizat recruta brokeri care, la rândul lor trebuiau să recruteze tinere din străinătate și să le transporte în Creta unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat.

Gruparea acționa ca intermediar în adopțiile ilegale de bebeluși în schimbul unor sume mari de bani, în timp ce înșela sistematic victimele pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni.

Clienți din întreaga lume. Se întocmeau și documente justificative false

Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate și apoi, contracost, nășteau bebelușii.

Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienților din întreaga lume care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro.

Cei mai mulți clienți proveneau din Grecia, Italia, Turcia și din unele state balcanice.

Pentru a-și atinge scopul, membrii grupării criminale au efectuat o serie de fapte penale întocmind documente justificative false în scopul emiterii unei hotărâri judecătorești pentru persoanele care nu îndeplineau cerințele legale și, în cooperare cu alte clinici sau laboratoare medicale și medici, au falsificat documente medicale și certificate de naștere, precum și alte documente administrative.

În cazurile părinților din țări în care era interzis procesul de obținere a unui copil obținut printr-o mamă surogat, grupul infracțional a ajutat la declararea nașterilor drept adopții internaționale.

Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%.

Brokerii primeau între 3.000-5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau și o taxă lunară de supraveghere până la naștere între 300-600 euro.

Rețeaua activa din 2021

Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.

În cadrul proiectului ProUCare, ECLER a oferit traininguri și campanii de informare pentru peste 3.700 de refugiați ucraineni și reprezentanți ai unor actori naționali și internaționali care pot identifica potențiale situații de trafic de persoane. În cadrul protocolului încheiat cu RoOmnia, ECLER va oferi traininguri online pentru câteva mii de voluntari români care activează în toate țările europene în care comunitățile de români sunt prezente.

RoOmenia-Voluntari în Europa este o organizație care crede în puterea binelui. Asociația a creat grupul Facebook VOLUNTARI IN EUROPA pentru toți românii din EUROPA care au nevoie de sprijin în situații speciale. Gruparea organizează recurent acțiuni sociale și de sănătate, cu hashtag #RoOmenia și activități de democrație participativă. Asociația se implică activ în lupta împotriva traficului de persoane. Cu o poziție apolitică fermă, asociația promovează incluziunea, având o sensibilitate specială față de emoțiile trăite de orice înstrăinat de țară.

Ambasada României din Grecia este implicată în acest caz, a declarat, pentru Euronews, Silvia Tăbușcă, director al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică. Puteți viziona AICI intervenția Silviei Tăbușcă la postul de televiziune Euronews. Intervenția aduce detalii referitoare la destructurarea rețelei din Creta:

Sursa foto: ekathimerini.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol