22 mai 2022, 12:42

Facebook primește bani de la grupări teroriste pentru distribuirea de știri false

Facebook blochează multe conturi din motive care mai de care mai stupide, dar în același timp încasează milioane de dolari din partea unor grupuri politice specializate în dezinformare. Printre acestea, și grupări teroriste.

Una dintre cele mai mari de organizații considerate teroriste care a investit în promovare pe Facebook este Kata’ib Hezbollah din Irak.

Milioane, printr-o rețea de conturi false

Organizația, declarată grupare teroristă de Japonia și SUA, plătește către Facebook importante sume de bani pentru promovarea ideologiei printr-o rețea de conturi false, potrivit unei anchete publicate de publicația britanică The Telegraph.

Autorii investigației jurnalistice care a dezvăluit modul de operare a grupării teroriste sunt doi freelanceri: Will Crisp, care lucrat pentru Bloomberg, The Times, The Independent, BBC, Sky News sau The Guardian și Suadad al-Salhy. Ea a lucrat  pentru The Times, Reuters, The New York Times sau Arab News.

400 de persoane angajate în propaganda online

Sursele jurnaliștilor, persoane care au lucrat cu Kata’ib Hezbollah, au arătat că aproape 400 de persoane sunt angajate în propaganda online a organizației și controlează mii de conturi și pagini false de Facebook.

Această rețea publica mesaje care se axau pe chestiunea Kurdistanului irakian și folosea conturi false pentru postările online, conturi care personificau politicieni locali, partide politice sau chiar pagini profesionale de Facebook care păreau a fi ale unor instituții media.

Rețea de conturi false

Rețeaua de conturi false are legături cu persoane asociate cu Parastin u Zanyari, parte a serviciului secret al guvernului regional kurd din Irak și afiliat partidului politic Uniunea Patriotică din Kurdistan.

„Armata electronică” a Irakului a folosit reclamele Facebook pentru a-și trimite mesajele, dar și funcția „Boost Post”. Aceasta permite utilizatorilor să ajungă la un număr cât mai mare de fani pe Facebook. Contracost.

Facebook a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor despre cât a încasat exact de la aceste conturi eliminate pentru promovarea mesajelor.

„Ceea ce a fost expus acum reprezintă doar o mică parte a ceea ce se întâmplă în Irak. Organizațiile politice cheltuiesc milioane de dolari cu Facebook pentru știri false, folosind conturi false”, a declarat Ruwayda Mustafah.

Absolventă de drept și doctorand în politică internațională, Ruwayda Mustafah este analist politic, autoarea unei cărți despre Kurdistan și fost editor al Alianței pentru Drepturile Kurzilor.

Responsabilitatea Facebook

Ea a mai precizat că Facebook trebuie să facă public câți bani primește și de la cine pentru că profită financiar în urma activităților de subminare a democrației și securității din Orientul Mijlociu.

Jurnaliștii care au investigat modul prin care Kata’ib Hezbollah folosea pagini false pentru a-și răspândi mesajele au cerut un punct de vedere al Facebook.

„Când am oprit operațiunile, am luat această măsură pe baza comportamentului pe la care l-am observat pe platforma noastră, nu bazându-ne pe cine sunt persoanele din spate sau ce promovează”, a explicat un purtător de cuvânt al Facebook.

Impactul „armatelor electronice” ale Irakului și manipularea pe Facebook nu trebuie subestimate, pentru că au un efect negativ asupra eforturilor de a stabiliza țara și asupra vieților a milioane de irakieni.

Investigația a fost susținută de  Journalismfund.eu  și de Money Trail Grants Programme.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol