8 decembrie 2024, 8:24

Facebook se bate cu cărămida în piept că a eliminat zeci de conturi ale hackerilor ruși care făceau campanii de intoxicare cu știri false

În general Facebook stă prost la capitolul detectare falsuri, nu poate să facă diferență între o statuie renascentistă și un model Pornhub, de aceea nu uită să se bată cu cărămida în piept ori de câte ori pune mâna pe târn și face curățenie în ogradă.

Astfel, Meta/ Facebook susține că a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina și care vizau personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că a suspendat o serie de conturi pentru încălcări și tentative de manipulare și spam. Ancheta făcută pe această temă a indicat că respectivele conturi provin din Rusia și încearcă să deturneze discursul public despre conflictul din Ucraina.

Ghostwriter

Într-o postare făcută pe blog, Meta a atribuit tentativele de hacking unui grup cunoscut sub numele de Ghostwriter, despre care a spus că a obținut acces la conturile de social media ale țintelor vizate.

Hackerii au încercat să posteze videoclipuri pe YouTube de pe conturile accesate, cu imagini care înfățișează trupele ucrainene ca fiind slăbite, inclusiv un videoclip care pretindea că îi arată soldați ucraineni ieșind dintr-o pădure și arborând un steag alb de capitulare.

Oficialii ucraineni responsabili cu securitatea cibernetică au declarat vineri că hackerii din Belarus vizează adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean „și ale rudelor acestora”, dând vina pe un grup cu numele de cod „UNC1151”, scrie Reuters.

Campanie de influență

Meta a spus că a existat și o campanie de influență care se folosea de persoane fictive, pretinzând că reprezintă posturi de știri independente. Aceste instituții scriau despre Occident că trădează Ucraina și că Ucraina este un stat eșuat.

Compania a mai spus că respectiva campanie a înregistrat un „nivel foarte scăzut” de distribuiri, postări sau reacții, fără să precizeze cât timp au fost active campaniile pe platformele sale.

Probabil că cei din Ucraina care știu despre ce e vorba zâmbesc la o așa formulare. La fel cum știm și noi, pentru că avem și noi trolii noștri, și care postează în continuare pentru că nu lezează “standardele comunității”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol