21 iunie 2022, 8:00

Facebook și Instagram PERMIT răspândirea dezinformării privind COVID-19, potrivit unui studiu

Vaaaaiii, dar ce surpriză! Era nevoie de un studiu pentru a ne lămuri că dezinformarea în legătură cu COVID-19 şi cu vaccinurile zburdă liberă pe Facebook și Instagram.

Dezinformarea a fost lăsată să se răspândească pe cel puţin zece conturi de Facebook şi Instagram care au strâns circa 370.000 de urmăritori în ultimul an, conform unui studiu realizat de NewsGuard, citat de DPA.

NewsGuard, care monitorizează dezinformarea online, a scos în evidenţă 20 de conturi, pagini şi grupuri care continuă să promoveze teorii ale conspiraţiei şi afirmaţii false despre COVID-19, dar cărora li s-a permis să rămână active, câştigând astfel zeci de mii de noi urmăritori.

În astfel de grupuri au fost postate comentarii conform cărora vaccinurile împotriva COVID-19 le fac rău copiilor şi sunt în general nesigure, multe dintre aceste postări controversate nefiind semnalate ca atare de platformele de socializare, relevă studiul NewsGuard.

Raportul menţionează că, deşi unele dintre paginile respective aveau eticheta generată de Facebook prin care se spune că ele conţin postări despre COVID-19, utilizatorilor nu li s-a transmis dacă respectivele informaţii sunt sau nu demne de încredere.

Conform NewsGuard, unele pagini aveau eticheta Facebook cu linkuri spre „cele mai noi informaţii despre coronavirus”, însă platformele nu au depus suficiente eforturi pentru a-i informa pe utilizatori despre veridicitatea surselor folosite în postări de conturile respective pentru a-şi susţine poziţiile.

Grupul de monitorizare a mai precizat că transmite astfel de rapoarte către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) începând din septembrie 2020, evidenţiind conturile, grupurile şi paginile care răspândesc dezinformări în legătură cu COVID-19, şi că ele sunt folosite de OMS în colaborarea sa cu reţele de socializare pentru a diminua impactul unor astfel de afirmaţii.

Însă NewsGuard susţine că studiul arată că, din momentul în care a început să semnaleze aceste conturi, toate paginile, cu o singură excepţie, au avut parte de o creştere a numărului de urmăritori.

Rapoartele oferite de NewsGuard Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt publice, iar Facebook le-ar putea explica transperant utilizatorilor de ce multe dintre sursele populare de pe platforma sa nu sunt demne de încredere, promovând conspiraţii periculoase.

Ca răspuns la cercetarea făcută de NewsGuard, un purtător de cuvânt al Meta (noul nume al companiei care deține Facebook) a spus că ei încurajează oamenii pe platformele lor să se vaccineze şi iau măsuri împotriva dezinformării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol