29 martie 2024, 0:42

Facebook, utilizată pentru a promova suplimente alimentare ilegale, ineficiente sau periculoase

Diverse companii se folosesc de publicitatea pe rețelele de socializare, dar la fel de bine apar și diverse postări care promovează substanțe ineficiente sau chiar periculoase, care țintesc uneori persoane vulnerabile.
Este o altă fațetă a dezinformării sanitare care acționează pe rețelele de socializare. Vânzătorii de substanțe ilegale sau ineficiente utilizează postările și publicitatea Facebook pentru a vinde produse, în ciuda interdicțiilor cărora le fac obiectul, potrivit asociației consumatorilor americani, Consumer Reports. Unii folosesc chiar instrumente de analiză publicitară ale Facebook pentru a ținti în mod special persoanele vulnerabile, scrie BFM TV.
Consumer Reports citează exemplul unui magazin de suplimente alimentare care, într-o postare, promovează un somnifer care conține phenibut. Această substanță psihotropă, care poate provoca dependență și tulburări psihiatrice, este interzisă în suplimentele alimentare în Statele Unite și interzisă total în Franța, de exemplu.
O altă pagină promovează o plantă interzisă la vânzare pentru consumul oral în SUA, din cauza efectelor sale toxice și cancerigene.
Unele mesaje publicitare vizează grupurile vulnerabile. Unul promite un tratament pentru ”inversarea diabetului” și utilizează metodele de țintire ale Facebook pentru a fi prezentat utilizatorilor interesați de chestiunile legate de diabet.

Nu există actualmente niciun tratament pentru a vindeca definitiv diabetul, iar majoritatea suplimentelor alimentare nu au făcut niciodată dovada unor eventuale efecte pozitive, potrivit Ministerului american al Sănătății. Riscul: descurajarea bolnavilor de a căuta tratamente cu adevărat eficiente și astfel degradarea sănătății acestora.

Contactat de Consumer Reports, Facebook a considerat că publicitatea plătită pentru aceste produse încalcă politicile de utilizare, care interzic vânzarea ”medicamentelor nemedicale”. În schimb, postările standard care promovează astfel de produse nu au fost retrase.

Remunerată sau nu, promovarea unor astfel de suplimente este cu atât mai periculoasă cu cât compoziția lor nu este cunoscută în întregime cumpărătorilor.

Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Toxicology, șapte suplimente în vânzare liberă în Statele Unite pentru ameliorarea performanțelor intelectuale conțin centrophenoxine, o substanță care nu a fost aprobată la vânzare de către autoritățile sanitare americane.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol