19 aprilie 2024, 7:28

De ce au picat Facebook, WhatsApp și Instagram? Tu cum ai supraviețuit, când pe Internet era festival de glume?

Șase ore de sevraj, pentru mulți dintre cei dependenți de rețelele de socializare deținute de Mark Zuckerberg: Facebook, WhatsApp și Instagram. Ziua de luni va rămâne în istoria companiei, cu o pană de șase ore la nivel mondial, care a ridicat muuulte sprâncene a mirare.

Într-o stenogramă scursă în publicația The Verge în 2019, Mark Zuckerberg spunea despre căderile rețelelor că reprezintă ”o mare problemă”. Orice problemă poate deseori determina utilizatorii să treacă la competitorii din piață, a spus el, adăugând că ar putea lua luni de zile pentru a recâștiga încrederea și pentru a-i aduce pe utilizatori înapoi pe platformele Facebook, asta dacă mai revin, notează The Independent.

Facebook a trimis o mică echipă de tehnicieni la unul dintre centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele, într-o încercare de a rezolva problema, scrie New York Times.

Moment critic, cum nu a mai fost de la scandalul Cambridge Analytica

Pentru Facebook e un moment critic cum nu a mai avut de la scandalul Cambridge Analytica, scrie The Guardian. Căderea serviciilor sale vine cu doar câteva ore înainte de audierea în Senat a avertizoarei de integritate Frances Haugen, care au determinat deja căderea acțiunilor pe bursă.

Căderea Facebook nu afectează doar compania și acționarii săi, ci și mii de firme mici sau antreprenori care folosesc zilnic Facebook pentru a-și promova serviciile și produsele, scrie presa americană. Ecosistemul economic creat de Facebook este acum în căutare de alternativă pentru a-și păstra clienții.

BBC notează că astfel de căderi de o asemenea anvergură și pentru o perioadă atât de lungă sunt rare. Criza din 2019 a lăsat Facebook și celelalte aplicații ale sale aproape inaccesibile la nivel mondial pentru mai bine de 14 ore.

Când și-au revenit

Facebook și Instagram au putut fi accesate în România începând de la ora 1 noaptea. Whatsapp încă nu funcționa. La început nu se puteau publica postări pe pagini, dar site-ul Facebook putea fi accesat și de pe unele conturi se putea posta.

A revenit și WhatsApp în jurul orei 6 dimineață în România.

Explicațiile oferite de companie

Facebook a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: ”schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. ”Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook.

Compania condusă de Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de utilizatorii afectați.

Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe ”harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Compania Cloudfare, care furnizează expertiză tehnică, e explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.

Mark Zuckerberg a cerut scuze utilizatorilor

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg, a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp. ”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

Ivermectină pentru serverele Facebook

Tu cum ai trăit fără Facebook, WhatsApp și Instagram? A durut pana asta? Pentru mulți a fost prilej de festival de glume.

Comediantul american Steve Hofstetter a postat pe Twitter: „A căzut Facebook, a încercat cineva să-i dea serverului ivermectină?„ Medicamentul a fost interpretat la începutul pandemiei că poate fi folosit ca tratament pentru bolnavii de Covid, însă în cele din urmă specialiștii au considerată că nu trebuie să facă parte din schema de tratament.

Userul ”God” de pe Twitter, cunoscut pentru mesajele sale pline de umor și satiră socială a comentat și el. ”Instagram și Facebook nu mai funcționează, tot așa și democrația, societatea și un sentiment sănătos al sinelui”, scrie g4media.ro.

Altcineva a răspuns la această postare: ”A căzut Instagram, pot să vin să văd de mâncare ai acasă?”

Nici românii nu s-au lăsat mai prejos: ”Twitter ar trebui să fie doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală”, a scris Alexandru Ion.

În același ton a apărut un alt mesaj: ”Nu-i ziceți lu’ Șoșoacă de Twitter!”. Textul a apărut pe contul de Twitter al publicației Răsboiul.

”E Facebook jos. Sunteți pe aici, este?”, a postat și Cabral Ibacka, cunoscut prezentator de televiziune român.

Extrem de multe imagini au ilustrat situația momentului:

Pe contul de Instagram al Netflix a apărut această imagine cu textul: ”Atunci când Facebook și Instagram pică”.

De fapt, între companiile de socializare a apărut chiar un dialog. ”Bună la absolut toată lumea”,  a apărut scris pe contul oficial Twitter. În această dimineață, Instagram a răspuns: ”Salut, și o zi de luni fericită!”.

Mesajul aplicației Twitter a fost preluat și de alți utilizatori.

Terry Virts, un astronaut NASA a intrat și el în jocul glumelor. A publicat pe Twitter o fotografie de pe stația orbitală:

 

Au fost folosite, de asemenea, imagini cu atleți și multe scene din filme pentru a ilustra cu umor situația creată de căderea Facebook.

Sursa foto: futurism.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol